Sfeclele se spală foarte bine de pământ (puteţi folosi un burete de vase curat) şi se pun la fiert în apă rece cât să le acopere. Sunt gata când furculiţa intră uşor în ele.
Se curăţă de coajă, se lasă să se răcească, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Puteţi să le tăiaţi şi cubuleţe dacă vă plac mai mult aşa.
Se adaugă sare şi piper după gust, apoi uleiul de măsline şi oţetul balsamic şi se amestecă cu furculiţa până avem o salată omogenă.
Vă sfătuiesc ca mai ales dacă aveţi musafiri la masă, să aşezaţi salata în straturi (ca în poză), altfel culoarea sfeclei este foarte puternică şi totul va deveni roşu în farfurie ;)
Adăugaţi porumbul din conservă (scurs de lichid, desigur), brânza tăiată cubuleţe mici şi decoraţi cu frunze de pătrunjel verde.