Go Back
Tartă cu mere
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tartă cu mere şi smântână

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul:

  • 100 g unt rece
  • 150 g făină
  • 50 g făină de migdale de la Solaris
  • 1 gălbenuş
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 2-3 linguri de apă rece

umplutura:

  • 4-5 mere Golden
  • scorțișoară eu am ras capătul unui baton
  • 200 g smântână
  • 100 ml de lapte
  • 3 linguri de zahăr pudră vanilat
  • 2 linguri de amidon

Mod de preparare

  • Untul rece, tăiat cubulețe se amestecă cu gălbenuşul, zahărul pudră, făina, pudra de migdale și un praf de sare.
  • Amestecaţi cu o furculiţă până veți obține un aluat nisipos, sfărâmicios.
  • Adăugați 2 linguri de apă rece. Au rolul de a lega aluatul, veți vedea ca devine moale și elastic. În funcție de făina folosită, e posibil să mai fie nevoie de încă o lingură de apă, dar nu adăugați mai mult de atât.
  • Înfășurați aluatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru cel putin jumătate de oră.
  • Presărați făină pe blatul de lucru și întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie puţin mai mare decât forma de tartă. Folosiți-va degetele ca să ridicați aluatul și pe pereții formei.
  • Înţepaţi din loc în loc aluatul cu furculiţa. Dacă este nevoie, băgaţi tava la frigider cât timp vă ocupaţi de mere şi de sosul de smântână.
  • Tăiați merele felii subțiri, cam de ½ de centimetru și așezați-le circular peste aluat. Eu nu curat merele de coajă, dar dacă doriți, o puteți face.
  • Dați pe răzătoarea mică capătul unui baton de scorțișoară și presărați peste mere (sau puteţi folosi scorțișoară pudra)
  • Cele doua linguri de amidon se dizolva în laptele rece, apoi se adaugă împreună cu zahărul pudră peste smântână și se amestecă puţin ca să se omogenizeze compoziția. Trebuie să fie puţin lichidă, cam de consistenţa aluatului de clătite, pentru că amidonul se va umfla la fiert. Dacă vi se pare prea groasă, mai adăugați puţin lapte, apoi turnați compoziția cât mai uniform peste merele din tavă.
  • Băgați tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. E gata cam în 40-45 de minute, când marginile aluatului și merele sunt rumenite frumos.
  • Se feliază mai ușor când e rece. Evident că eu nu am avut răbdare. Mirosea mult prea bine și n-am rezistat! :)
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!