Punem laptele la fiert la foc mic într-o cratiţă cu fund gros, doar cât să se încălzească, nu trebuie să fiarbă
Frecăm gălbenuşurile cu zahărul până când se albesc şi îşi măresc volumul.
Adăugăm treptat 4-5 linguri de lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura.
Turnăm amestecul de ouă şi lapte peste laptele de pe aragaz,
Umezim pudra de cacao cu putin lapte rece ca sa nu facă cocoloaşe şi o adăugăm şi pe ea în amestecul de pe foc. Lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când simţim că începe să se îngroaşe.
Dăm deoparte şi adăugăm ciocolata mărunţită, amestecând continuu până când se topeşte de tot şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm crema să se răcească complet.
Adăugăm esenţa de rom şi smântâna pentru frişcă.
Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba.
Dacă nu aveţi maşină, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator.
Scoateţi caserola din 30 în 30 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.