Go Back
inghetata de vanilie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Îngheţată de vanilie - reţeta de bază

Categorie: Deserturi

Ingrediente

  • 400 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 gălbenuşuri e de preferat să folosiţi ouă de ţară
  • seminţele de la 1 păstaie de vanilie
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 8 linguri de zahăr tos sau după gust

Mod de preparare

  • Într-o oală cu fund gros, punem laptele pe foc împreună cu seminţele păstăii de vanilie. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie fierbinte ca să îşi dezvolte vanilia aroma. Apoi se lasă deoparte, acoperit cu capac timp de 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, strecurăm laptele şi îl punem din nou la foc.
  • Frecăm gălbenuşurile cu zahărul până când se albesc şi îşi măresc volumul.
  • Adăugăm treptat 4-5 linguri de lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura.
  • Turnăm amestecul de ouă şi lapte peste laptele de pe aragaz şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când simţim că începe să se îngroaşe, deci nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere. Dăm deoparte şi lăsăm crema la răcit.
  • Încorporăm smântâna pentru frişcă în crema rece.
  • Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba.
  • Dacă nu aveţi maşină, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator.
  • Scoateţi caserola din 40 în 40 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.
  • Eu am decorat-o cu bombonele colorate. Voi puteţi folosi orice topping vă place sau nucă măcinată, fulgi de ciocolată sau de migdale, etc.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!