Go Back
+ servings
Tort de mere caramelizate
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 37 votes

Tort de mere caramelizate

Rețeta de tort de mere caramelizate cu toate secretele ei pentru un desert delicios, plin de arome irezistibile: vanilie, rom, scorțișoară.
Preparare30 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 379.25kcal

Ingrediente

(pentru o cratiţă cu diametrul de 21 cm)

    caramel

    • 100 g zahar
    • 40 g unt rece, cu 82% grăsime

    umplutura

    • 6-8 mere (depinde cât de mari sunt)
    • 30 g unt rece, cu 82% grăsime
    • 50 g stafide
    • 20 ml rom pentru înmuiat stafidele
    • 50 g miez de nucă
    • 20 g coajă de portocală confiată
    • ½ linguriță pudră de scorțișoară

    blatul

    Mod de preparare

    • Puneți stafidele la înmuiat în 20 ml de rom.
    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie încins atunci când introducem tava cu mere.

    caramel

    • Cele 100 g de zahăr se pun în forma de tort și se caramelizează la foc mic până când zahărul se lichefiază și capătă o culoare frumoasă, brun deschis.
    • Nu amestecați cu nimic în zahărul topit, ci doar mișcați cratița din când în când pentru ca zahărul să nu se ardă și să se topească uniform.
    • După ce tot zahărul s-a topit, dați cratița deoparte, puneți imediat cele 40 g de unt cuburi și rotiți cratița pentru ca untul să se topească și să formeze sosul de caramel.
    • Lăsați cratița deoparte. Zahărul se va întări și poate va începe să crape. Nu e nicio problemă!

    umplutura

    • Curățați merele de coajă și scoateți cotoarele, în așa fel încât merele să rămână întregi, să nu le feliați.
    • Așezați merele în tavă, peste stratul de caramel astfel încât să ocupați cât mai bine suprafața. În golurile rămase între mere va intra blatul de tort.
    • Scurgeți stafidele de romul în exces și amestecați-le cu coaja confiată de portocale și cu miezul de nucă tocat grosier din cuțit.
    • Umpleți găurile (unde au fost cotoarele) merelor cu acest amestec.
    • Dați tava la cuptor pentru aprox. 30 de minute. Merele trebuie să se coacă pe jumătate, nu de tot!

    blatul

    • Cam cu 10 minute înainte să scoateți merele din cuptor, trebuie să începeți să vă ocupați de blatul de pandișpan.
    • Separați ouăle. Peste albușuri puneți un praf de sare și mixați până când devin spumă fermă.
    • Turnați zahărul și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
    • Adăugați gălbenușurile peste spuma de albușuri, apoi coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie.
    • Mixați scurt și ușor doar cât să omogenizați compoziția.
    • Cerneți făina peste amestecul din castron, apoi o încorporați cu un tel de mână, cu mișcări ușoare, de jos în sus ca să nu scoateți aerul înglobat în ouă.
    • Scoateți merele din cuptor. Nu stingeți cuptorul! Puneți peste mere cele 30 g de unt cuburi și presărați scorțișoara.
    • Turnați aluatul de pandișpan, nivelați și dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
    • Cât timp cratița este încă fierbinte, treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul tortului ca să desprindeți blatul de pereții tăvii.
    • Puneți un platou potrivit peste cratiță și răsturnați tortul pe platou cu o mișcare rapidă și hotărâtă.
    • Dacă cumva au mai rămas bucăți de mere lipite de cratiță, luați-le cu o lingură și așezați-le la locul lor pentru ca tortul să aibă un aspect frumos.
    • Deși se poate servi imediat, eu vă recomand să lăsați tortul să se răcească înainte să îl feliați. Tortul este mult mai bun când este rece și după ce toate aromele au avut timp să se așeze.

    Video

    Notă

    Dacă doriți un aspect mai festiv, puteți îmbrăca tortul în frișcă naturală. 
    Pentru decor aveți nevoie de aproximativ 400 ml smântână pentru frișcă (trebuie să fie foarte rece!) și de 20 g zahăr pudră.
    În caz de nevoie, vedeți aici cum se bate corect frișca din smântână, rețeta pas cu pas.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

    Nutrition

    Serving: 220g | Calorii: 379.25kcal | Carbohidrați: 57g | Proteine: 6.71g | Grăsimi: 14.91g | Fibre: 4.33g