Dacă nu aveți ardei deja copți, atunci cu asta trebuie să începeți: coaceți ardeii, îi curățați de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele.
Dacă folosiți ardei congelați, va trebui să îi lăsați să se dezghețe înainte de gătire.
În ambele cazuri, nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii. Este foarte gustoasă și o vom folosi în rețetă.
Tocăm mărunt ceapa și un cățel de usturoi.
Într-o tigaie sau cratiță cu capac, punem uleiul la încins, apoi ceapa și usturoiul tocate. Amestecăm și lăsăm ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma.
Presărăm un praf de sare și adăugăm în tigaie 100 ml de apă. Punem capacul și lăsăm ceapa să se mai gătească timp de 5 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească.
Adăugăm roşiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Din nou, punem capacul și lăsăm legumele să fiarbă cam 10 minute.
Punem în tigaie ardeii copți tăiați fâșii. Puneți acum și sucul lăsat de ardeii copți și la nevoie mai completați cu puțină apă
Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie.
Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac ca să se îmbine toate aromele.
Serviți tocănița de ardei copți cu mămăliguță caldă, iar înainte de servire, presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt.