Ceapa marinata in vin rosu
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Ceapă marinată în vin roșu cu mirodenii

Preparare10 mins
Gătire1 hr
Timp total1 hr 10 mins
Porții: 4
Autor: Iuliana Sbirnea

Ingrediente

  • 2 cepe albe, mari
  • 200 ml vin roșu
  • 150 ml apă plată
  • 1 lingură zahăr brut de melasă (poate fi și zahăr tos obișnuit)
  • câteva crenguțe de rozmarin proaspăt (sau uscat)
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • boabe de piper
  • cimbru uscat
  • 100 g unt 82% grăsime (sau ulei de măsline dacă doriți o rețetă vegană)

Mod de preparare

  • Într-un vas potrivit ca mărime puneți vinul, cu apa plată, sare, piper, zahăr, cimbru, rozmarin și frunza de dafin. Amestecați puțin să se dizolve sarea și zahărul.
  • Curățați ceapa de primul rând de frunze, spălați-o puțin, apoi o tăiați jumătăți pe orizontală.
  • Puneți ceapa în vas, cu partea tăiată în jos, astfel încât marinada să poată pătrunde printre rondelele de ceapă.
  • Acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați-l la rece pentru 12 ore.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade, întoarceți ceapa cu partea tăiată în sus, puneți câte o lingură de marinadă pe fiecare jumătate de ceapă, apoi câte un cubuleț de unt. Presărați sare și piper după gust.
  • Dați vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, până când ceapa este moale dacă o înțepați cu furculița și e frumos rumenită. Din când în când deschideți cuptorul și mai stropiți ceapa cu sosul din tavă.
  • Serviți ceapa marinată de preferat caldă, drept garnitură lângă o friptură sau alături de un piure cremos de cartofi. Înainte de servire, îndepărtați foile exterioare.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!