Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară

Preparare10 mins
Gătire10 mins
Așteptare1 hr
Timp total20 mins
Porții: 4
Autor: Iuliana Sbirnea

Ingrediente

Mod de preparare

  • Puneți zahărul și mirodeniile (mai puțin romul) într-o crăticioară încăpătoare, de preferat cu pereți mai groși (eu am folosit un ceaun mic de fontă în care fac mămăliga). Vom lăsa mucenicii să se umfle în sirop și dacă pereții sunt mai groși se păstrează mai mult timp siropul cald.
  • Turnați apa și puneți vasul pe foc mediu și lăsați siropul să dea câteva clocote. Acum este momentul să gustați și să decideți dacă vă place gustul sau doriți să mai adăugați zahăr sau vreo mirodenie aromată. 
  • Adăugați mucenicii uscați în siropul clocotit și lăsați-i la fiert timp de 5-10 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească unul de altul. Eu așa am procedat, dar e bine să citiți și instrucțiunile de pe pachetul cumpărat. Fiecare producător poate are alte instrucțiuni.
  • Stingeți focul, acoperiți vasul cu un capac și lăsați siropul și mucenicii să se răcească lent. Mai amestecați din când în când pentru că au tendința să se lipească între ei.
  • Între timp prăjiți puțin miezul de nucă într-o tigaie, lăsați-l să se răcească, apoi frecați-l între palme pentru a îndepărta coaja care este ușor amăruie. Măcinați miezul de nucă grosier folosind un chopper sau o râșniță.
  • Înainte de servire îndepărtați batonul de scorțișoară și adăugați în sirop romul și cam 1/3 din nuca prăjită și măcinată. 
  • Puneți restul de nucă măcinată într-un bol și duceți-l la masă odată cu mucenicii, astfel încât fiecare să își poată pune nucă crocantă după pofta inimii.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!