Paine dulce cu seminte de chia si fructe goji
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Pâine dulce cu semințe de chia și fructe goji

Preparare15 mins
Gătire45 mins
Așteptare10 hrs
Timp total1 hr
Categorie: Paine de casa
Porții: 1 pâine
Autor: Iuliana Sbirnea

Ingrediente

  • 70 g maia naturală cu 100% hidratare
  • 140 g apă plată sau filtrată, puțin călduță (40 de grade)
  • 280 g făină albă tip 650
  • 6 g sare neiodată
  • 30 g fructe goji hidratate
  • 30 g semințe de chia hidratate
  • 40 g zahăr
  • 1/2 linguriță pudră de vanilie Bourbon
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 60 g unt topit și răcit

Mod de preparare

  • Cu o jumătate de oră înainte să vă apucați de amestecat ingredientele, puneți la înmuiat goji și chia în apă cât să le acopere.
  • Dizolvaţi maiaua în apa călduță, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.

  • Între timp chia s-a hidratat și a devenit gelatioasa, e ok așa. Puneți fructele goji într-o strecurătoare și lăsați-le să se scurgă bine de apa în exces.
  • Presăraţi sarea, zahărul, semințele de chia și fructele goji și începeți să frământaţi turnând puțin câte puțin din untul topit și răcit. Frământatul ar trebui să dureze cam 10 minute la robot sau 15-20 de minute la mână. Veţi avea un aluat moale și umed, Semințele de chia îl vor mai lega în timpul dospirii.

  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului dacă acestea au capac. Dacă nu au capac, puteți acoperi vasul cu o pungă de plastic.

  • Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 30 de minute la temperatura camerei. În acest timp, la intervale de 30 de minute aplicaţi de 3 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului (vezi aici), direct în cutie sau în bol.

  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.

  • După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
    Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l încă o oră la temperatura camerei. 


  • Introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 10 ore.

  • Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de 1-2 ore, depinde cât e de cald în bucătărie, dacă e vară, timpul va fi mai scurt.

  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala de fontă împreună cu capacul să se încălzească.

  • Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit).

  • Scoateți oala din cuptor, stropiți pâinea cu puțină apă apoi o mutați imediat în oala de fontă. Puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.

  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.

  • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.

  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.

  • După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!