3gcoajă de portocală de la Dr. Oetker (un pliculeț are 6 g, mi s-a părut mult)
6gsare fină
300gcremă de ciocolată (Nutella sau Finetti)
100gmiez de nucă tocat grosier
Mod de preparare
Puneți într-un bol încăpător: făina, zahărul, zahărul vanilat, coaja de portocală și un praf de sare.
Adăugați apoi drojdia (hidratată sau nu, după caz), laptele călduț, untul și 1 ou din cele două, bătut puțin cu furculița, cât să se desfacă.
Frământați cam 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, care nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.
Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț și ferit de curent aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. Între timp, vă puteți ocupa de umplutură.
Puneți miezul de nucă într-o tigaie și îl rumeniți câteva minute. Lăsați-l să se răcească, apoi tocați-l grosier cu un cuțit. Păstrați deoparte cam 2 linguri de miez de nucă pentru presărat deasupra, restul amestecați-l cu crema de ciocolată.
Ungeți cu foarte puțin ulei blatul de lucru. Întindeți aluatul cu palmele într-o foaie de 2-3 cm grosime.
Întindeți crema de ciocolată și nuci peste aluat și rulați. Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați aluatul pe lung, în două bucăți.
Împletiți cele două bucăți, ca o sfoară și puneți cozonacul cu tăieturile în sus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lăsați cozonacul să mai dospească încă 35-40 de minute într-un loc călduț.
Încingeți cuptorul la 180 grade. Când cuptorul este bine încins, ungeți cozonacul cu oul bătut și presărați miezul de nucă păstrat deoparte.
Dați cozonacul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Cozonacul trebuie să fie bine copt și frumos rumenit. Dacă la un moment dat vi se pare că se rumenește prea tare, acoperiți-l cu folie de aluminiu și continuați coacerea.
Scoateți cozonacul din cuptor, lăsați-l în tavă încă 5 minute, apoi îl scoateți folosindu-vă de hârtia de copt.
Mutați cozonacul pe un grătar metalic pentru răcire. Știu că așteptarea e grea, dar încercați să lăsați cozonacul să se răcească înainte să îl feliați.
Notă
Folosiți drojdia uscată așa cum scrie pe pliculețul vostru. În funcție de producător, unele mărci necesită hidratare prealabilă (Pakmaya), iar altele se adaugă în stare uscată odată cu făina (Dr. Oetker)