Go Back
+ servings
Cozonac cu crema de ciocolata si nuci
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Cozonac cu cremă de ciocolată și nuci (Babka)

Preparare20 minutes
Gătire40 minutes
așteptare1 hour 30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Deserturi
Porții: 1 cozonac

Ingrediente

  • 300 g făină tip 000
  • 6 g drojdie uscată (am avut Dr. Oetker)
  • 90 g unt cu 82% grăsime la temperatura camerei
  • 100 ml lapte cu 3,5% grăsime foarte puțin călduț
  • 2 ouă (unul în aluat, unul pentru uns deasupra)
  • 70 g zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
  • 3 g coajă de portocală de la Dr. Oetker (un pliculeț are 6 g, mi s-a părut mult)
  • 6 g sare fină
  • 300 g cremă de ciocolată (Nutella sau Finetti)
  • 100 g miez de nucă tocat grosier

Mod de preparare

  • Puneți într-un bol încăpător: făina, zahărul, zahărul vanilat, coaja de portocală  și un praf de sare. 
  • Adăugați apoi drojdia (hidratată sau nu, după caz), laptele călduț, untul și 1 ou din cele două, bătut puțin cu furculița, cât să se desfacă. 
  • Frământați cam 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, care nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.
  • Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț și ferit de curent aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. Între timp, vă puteți ocupa de umplutură.
  • Puneți miezul de nucă într-o tigaie și îl rumeniți câteva minute. Lăsați-l să se răcească, apoi tocați-l grosier cu un cuțit.  Păstrați deoparte cam 2 linguri de miez de nucă pentru presărat deasupra, restul amestecați-l cu crema de ciocolată. 
  • Ungeți cu foarte puțin ulei blatul de lucru. Întindeți aluatul cu palmele într-o foaie de 2-3 cm grosime. 
  • Întindeți crema de ciocolată și nuci peste aluat și rulați. Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați aluatul pe lung, în  două bucăți.
  • Împletiți cele două bucăți, ca o sfoară și puneți cozonacul cu tăieturile în sus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Lăsați cozonacul să mai dospească încă 35-40 de minute într-un loc călduț.
  • Încingeți cuptorul la 180 grade. Când cuptorul este bine încins, ungeți cozonacul cu oul bătut și presărați miezul de nucă păstrat deoparte.
  • Dați cozonacul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Cozonacul trebuie să fie bine copt și frumos rumenit. Dacă la un moment dat vi se pare că se rumenește prea tare, acoperiți-l cu folie de aluminiu și continuați coacerea.
  • Scoateți cozonacul din cuptor, lăsați-l în tavă încă 5 minute, apoi îl scoateți folosindu-vă de hârtia de copt. 
  • Mutați cozonacul pe un grătar metalic pentru răcire. Știu că așteptarea e grea, dar încercați să lăsați cozonacul să se răcească înainte să îl feliați.

Notă

Folosiți drojdia uscată așa cum scrie pe pliculețul vostru. În funcție de producător, unele mărci necesită hidratare prealabilă (Pakmaya), iar altele se adaugă în stare uscată odată cu făina (Dr. Oetker)
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!