Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.
Tăiați dovleceii cuburi nu foarte mici, de aprox 2 cm.
Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras.
Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.
Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.
Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.
Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.
Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.
Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când.
Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.
Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.