Spălați prunele și îndepărtați sâmburii. Puneți prunele în oală.
Puneți oala pe aragaz, la foc mediu. Amestecați din când în când, să nu se prindă fructele de fundul vasului. Cam în jumătate de oră, prunele își vor lăsa sirop.
Aprindeți cuptorul la 190 de grade și băgați cratița în cuptor, acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu ca să nu stropească gemul în timpul fierberii.
Din când în când, la interval de 30 de minute, amestecați cu o lingură de lemn și verificați consistența gemului.
Cam după 4 ore de stat la cuptor gemul ar trebui să fi scăzut la aproape jumătate din volumul inițial și să se fi îngroșat simțitor.
Dacă sunteți mulțumiți de consistența gemului (atenție, luați în calcul că gemul rece se mai întărește!), adăugați miezul de nucă, amestecați și turnați gemul în borcane.
Dacă doriți o textură mai fină, puteți mixa gemul cu un blender vertical înainte de a-l turna în borcane.
Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus. Se va crea vacuum care va contribui la conservarea în siguranță a gemului.
După 5 minute, întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească lent până a doua zi, apoi depozitați-le în cămară.
Gemul astfel preparat ține perfect până vara viitoare.