Go Back
+ servings
Gem de prune fara zahar
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Gem de prune fără zahăr cu miez de nucă

Preparare30 minutes
Gătire4 hours 30 minutes
Timp total6 hours 30 minutes
Categorie: Desert
Porții: 10 borcane de 400 g

Ingrediente

  • 7 kg prune
  • aprox. 600 g miez de nucă tocat mărunt

Mod de preparare

Pregătiți o oală cât mai largă, cu fund dublu sau cât mai gros. De preferat să aveți și capac la ea, dacă nu, o veți acoperi cu folie de aluminiu.

    Pentru că veți băga gemul să fiarbă în cuptor, asigurați-vă dinainte că aveți suficiente borcane și capace sterilizate în prealabil (adică splălate și ținute în cuptor la 150 de grade timp de 20-30 de minute)

    • Spălați prunele și îndepărtați sâmburii. Puneți prunele în oală.
    • Puneți oala pe aragaz, la foc mediu. Amestecați din când în când, să nu se prindă fructele de fundul vasului. Cam în jumătate de oră, prunele își vor lăsa sirop.
    • Aprindeți cuptorul la 190 de grade și băgați cratița în cuptor, acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu ca să nu stropească gemul în timpul fierberii.
    • Din când în când, la interval de 30 de minute, amestecați cu o lingură de lemn și verificați consistența gemului.
    • Cam după 4 ore de stat la cuptor gemul ar trebui să fi scăzut la aproape jumătate din volumul inițial și să se fi îngroșat simțitor.
    • Dacă sunteți mulțumiți de consistența gemului (atenție, luați în calcul că gemul rece se mai întărește!), adăugați miezul de nucă, amestecați și turnați gemul în borcane.
    • Dacă doriți o textură mai fină, puteți mixa gemul cu un blender vertical înainte de a-l turna în borcane.
    • Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus. Se va crea vacuum care va contribui la conservarea în siguranță a gemului.
    • După 5 minute, întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească lent până a doua zi, apoi depozitați-le în cămară.
    • Gemul astfel preparat ține perfect până vara viitoare.

    Notă

    Eu am preparat gemul în 2 tranșe pentru că nu am avut o cratiță suficient de mare în care să îmi încapă toată cantitatea de prune.
    Dacă fierbeți toată cantitatea odată, e posibil, ca fierberea să dureze mai mult de 4-5 ore. În acest caz, puteți să întrerupeți fierberea, să zicem după 4 ore și să continuați a doua zi. 
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!