1-2lingurițemix de condimente pentru turtă dulcedupă gust
un praf de sare
100mlulei
150mlmiere de albine lichidă
la nevoie - 1 sau 2 linguri de apă
decor - glazură de ciocolată
100gciocolată neagră sau amăruie
1lingurăulei
cam 2lingurițedecoruri colorate de zahăr
Mod de preparare
Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide.
Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi treceţi la frământat cu mâna.
Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească cel puțin o oră la frigider.
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
Scoateţi aluatul din frigider şi formati biluţe de 4-5 cm diametru. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare foarte moale, se va întări când se va răci.
Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă.
Mărunțiți ciocolata cu un cuțit, puneți peste ea o lingură de ulei, apoi puneți-o la topit fie la bain marie, fie la microunde (30 de secunde de 3 ori).
Turnați ciocolata peste turta dulce și presărați decorurile de zahăr. Lăsați ciocolata să se întărească (durează cam 20-30 de minute), apoi turta dulce e gata de servit.
Notă
Pentru aromatizare folosiți condimentele preferate de voi, în proporţiile care vă plac. Dacă nu aveți în casă condimentele potrivite, din câte știu, se găsesc de cumpărat pliculețe cu mix de condimente speciale pentru turtă dulce.