Go Back
+ servings
turta dulce cu ciocolata
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Turtă dulce cu ciocolata

Rețeta simplă de turtă dulce cu ciocolată. Turtă dulce cu miere, foarte aromată, învelită în ciocolată neagră. Turtă dulce de casă.
Preparare15 minutes
Gătire10 minutes
Timp de stat la rece1 hour
Timp total1 hour 25 minutes
Categorie: Deserturi de post
Cuisine: internationala
Porții: 25
Calories: 139kcal

Ingrediente

  • 300 g făină 000
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1-2 lingurițe mix de condimente pentru turtă dulce după gust
  • un praf de sare
  • 100 ml ulei
  • 150 ml miere de albine lichidă
  • la nevoie - 1 sau 2 linguri de apă

decor - glazură de ciocolată

  • 100 g ciocolată neagră sau amăruie
  • 1 lingură ulei
  • cam 2 lingurițe decoruri colorate de zahăr

Mod de preparare

  • Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide. 
  • Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi treceţi la frământat cu mâna.
  • Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
  • Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
  • Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească cel puțin o oră la frigider.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Scoateţi aluatul din frigider şi formati biluţe de 4-5 cm diametru. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
  • Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare foarte moale, se va întări când se va răci.
  • Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă.
  • Mărunțiți ciocolata cu un cuțit, puneți peste ea o lingură de ulei, apoi puneți-o la topit fie la bain marie, fie la microunde (30 de secunde de 3 ori).
  • Turnați ciocolata peste turta dulce și presărați decorurile de zahăr. Lăsați ciocolata să se întărească (durează cam 20-30 de minute), apoi turta dulce e gata de servit.

Notă

Pentru aromatizare folosiți condimentele preferate de voi, în proporţiile care vă plac. Dacă nu aveți în casă condimentele potrivite, din câte știu, se găsesc de cumpărat pliculețe cu mix de condimente speciale pentru turtă dulce.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 139kcal | Carbohidrați: 23g | Proteine: 1g | Grăsimi: 5g | Fibre: 1g | Zahăr: 13g | Calciu: 3mg