Presărați peștele cu sare și piper și lăsați-l la rece cât timp vă ocupați de varză.
Tocați varza fideluță. Varza proaspătă o presărați cu sare și o frecați puțin cu mâinile ca să își lase apa și să se mai înmoaie. Dacă folosiți și varză murată, aceasta este deja sărată, deci atenție la cantitatea de sare pe care o adăugați!
Într-un vas încăpător puneți la călit în ulei ceapa și ardeiul gras tocate mărunt.
Puneți și varza tocată peste legumele călite, sosul de roșii, cimbru și una, două frunze de dafin.
Puneți varza într-o tavă, o acoperiți cu un capac sau cu o folie de aluminiu și o lăsați la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute.
Îndepărtați capacul sau folia de aluminiu, măriți temperatura la 250 de grade și mai lăsați varza încă 15-20 de minute, până când începe să se rumenească.
Scoateți tava din cuptor și puneți peștele deasupra uns cu puțin ulei. Dacă aveți un pic de sos în tavă, turnați cu o lingură peste pește, va căpăta un gust mai bun.
Dați din nou tava la cuptor pentru 15-20 de minute până când peștele este gătit și rumenit (depinde și de grosimea rondelelor)
Serviți crapul pe varză cât e cald, presărat cu mărar proaspăt tocat, cu mămăliguță sau cu pâine proaspătă și ardei iute alături.
Notă
Dacă folosiți și varză murată, în funcție de cât e de sărată, e posibil să trebuiască lăsată câteva ore la desărat.