Go Back
+ servings
Varză de post cu macrou
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)

Varza de post cu macrou, o mâncare gustoasă și sățioasă potrivită pentru dezlegările la pește din posturile ortodoxe.
Preparare15 minutes
Gătire1 hour 10 minutes
Timp total1 hour 25 minutes
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 2
Calories: 800kcal

Ingrediente

  • 1 varză de aprox. 1 kg
  • 1 buc. macrou mare sau 2 buc. mai mic
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • aprox. 150 ml de borș sau apă dacă nu aveți
  • 200 ml suc de roșii cu pulpă sau un suc de roșii mai gros.
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • ½ de linguriță boia de ardei dulce sau iute după preferință (eu am pus iute)
  • sare piper după gust
  • pătrunjel sau mărar pentru servit

Mod de preparare

  • Tocați varza de mână sau la robot, după cum doriți și puneți-o într-un castron mai larg. Presărați sare și frecați puțin varza cu mâinile pentru ca sarea să ajungă peste tot, iar varza să-și lase apa și să se înmoaie.
  • Tocați mărunt ceapa, morcovul și ardeiul gras și puneți-le la călit într-o cratiță cu ulei încins.
  • Când ceapa a devenit translucidă, adăugați varza și condimentele și amestecați des să nu se lipească de fundul vasului.
  • La nevoie, adăugați puțin borș (sau apă călduță). Turnați puțin câte puțin, nu mai mult decât trebuie, pentru că varza frecată cu sare va lăsa și ea apă.
  • Lăsați varza să fiarbă acoperită cu capac la foc mic, amestecând din când în când și completând cu borș dacă e prea uscată.
  • Când varza e aproape gata (depinde de varză, dar ar trebui să nu dureze mai mult de 40-45 de minute), aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Adăugați sucul de roșii, amestecați și răsturnați varza în tavă (sau o puteți păstra în cratița în care ați făcut-o, dacă vă încape și peștele acolo), puneți deasupra peștele condimentat bine pe toate părțile și dați tava la cuptor pentru 20-30 de minute până când peștele este gătit și frumos rumenit.
  • Serviți varza de post cu macrou cât e caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 800kcal | Carbohidrați: 55g | Proteine: 55g | Grăsimi: 43g | Colesterol: 106mg | Fibre: 18g | Zahăr: 29g | Vitamina A: 7155IU | Calciu: 319mg