Go Back
+ servings
Sărmăluţe cu carne de miel în frunze de tei
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Sărmăluţe cu carne de miel în frunze de tei

Preparare1 hr
Gătire2 hrs
Timp total3 hrs
Categorie: Feluri de baza
Porții: 40 -50 sărmăluţe

Ingrediente

  • 500 g carne de miel de preferat pulpă
  • 2 legături de ceapă verde folosim cam 3/4, partea albă şi puţin din frunze
  • 1 ceapă uscată micuţă
  • 1/2 de ardei gras opţional, dar le da un gust tare bun
  • 70 g orez
  • 150 ml suc de roşii de preferat cu pulpă
  • 1 legătură de mărar
  • 20 ml ulei
  • 30 ml de vin roşu
  • sare şi piper după gust
  • aprox. 60 de frunze de tei
  • iaurt sau smântână pentru servit

Mod de preparare

  • Frunzele de tei se opăresc într-un litru de apă clocotită în care am pus o linguriţă rasă de sare. Se lasă la fiert jumătate de minut, după care se scot şi se trec printr-un jet de apă rece.
  • Tocaţi carnea la maşina de tocat sau robot.
  • Căliţi în uleiul încins ceapa şi ardeiul gras tocate cubuleţe. Ceapa nu trebuie să se rumenească, ci doar să devină puţin translucidă.
  • Adăugaţi orezul şi căliţi-l împreună cu legumele încă 2-3 minute, apoi lăsaţi compoziţia să se răcească.
  • Amestecaţi carnea tocată, cu orezul şi ceapa călite, mărarul tocat, vinul, sare şi piper după gust.
  • Framântaţi foarte bine amestecul cu mâinile, apoi începeţi să formaţi sărmăluţele.
  • Aşezaţi frunzele de tei cu partea mai aspră, cea cu nervurile în sus şi puneţi cam o linguriţă de compoziţie pe fiecare frunză. Rulaţi sărmăluţele strâns, având grijă să fie capetele bine sigilate.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu ulei o cratiţă potrivită ca mărime.
  • Aşezaţi câteva frunze de tei pe fundul cratiţei, apoi peste ele sarmăluţele pe măsură ce le înfăşuraţi.
  • Turnaţi sucul de roşii peste sărmăluţe şi dacă mai este nevoie, mai completaţi cu puţină apă.
  • Acoperiţi ultimul strat de sărmăluţe cu câteva frunze de tei. Nivelul lichidului în cratiţă trebuie să ajungă până la aceste frunze de deasupra.
  • Daţi sărmăluţele la cuptor timp de 1 oră şi jumătate. Gustaţi o sărmăluţă şi vedeţi dacă orezul şi carnea sunt fierte bine. Dacă e nevoie, lăsaţi-le încă 20-30 de minute.
  • Se servesc cu iaurt, sau cu smântână, după gustul şi obiceiul fiecărei familii.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!