Puneţi laptele la fiert împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, zahărul vanilat şi un praf de sare.
Când laptele începe să se umfle, adăugaţi mălaiul şi făina amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloaşe.
Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), daţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească.
Între timp, puneţi hârtie de copt într-o tavă şi aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
Într-un castron mixaţi brânza, cu smântâna, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogeniaţi compoziţia.
Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări uşoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească.
Turnaţi compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc restul de 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, depinde şi de cuptor. E gata când e bine închegată şi începe să se rumenească. O puteţi testa cu scobitoarea să vedeţi dacă e bine coaptă şi în interior.
Lăsaţi alivanca să se răcorească câteva minute în tavă, apoi o puteţi servi pudrată cu zahăr, sau cu smântână şi dulceaţă, la alegere.
Nouă ne place si caldă şi rece.