Go Back
+ servings
Alivanca moldoveneasca
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 20 votes

Alivanca moldovenească

Alivancă moldovenească, o reţetă simplă, țărănească. Multe bunici şi-au răsfăţat nepoţeii cu prăjitura aceasta. Iată cât de uşor se face!
Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 12
Calories: 304kcal

Ingrediente

pentru o tavă de 25x30 cm

  • 500 ml lapte
  • 100 g unt 70 în compoziţie/30 deasupra
  • 100 g mălai
  • 30 g făină
  • 3 pliculeţe de zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 500 g brânză de vaci
  • 200 ml smântână eu am folosit smântâna pentru frişcă
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • coaja rasă de o lămâie
  • 2 linguriţe extract de vanilie

pentru servit

  • zahăr pudră
  • smântână
  • sos de fructe sau dulceaţă

Mod de preparare

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, zahărul vanilat şi un praf de sare.
  • Când laptele începe să se umfle, adăugaţi mălaiul şi făina amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloaşe.
  • Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), daţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească.
  • Între timp, puneţi hârtie de copt într-o tavă şi aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un castron mixaţi brânza, cu smântâna, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
  • Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogeniaţi compoziţia.
  • Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
  • Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări uşoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească.
  • Turnaţi compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc restul de 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
  • Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, depinde şi de cuptor. E gata când e bine închegată şi începe să se rumenească. O puteţi testa cu scobitoarea să vedeţi dacă e bine coaptă şi în interior.
  • Lăsaţi alivanca să se răcorească câteva minute în tavă, apoi o puteţi servi pudrată cu zahăr, sau cu smântână şi dulceaţă, la alegere.
  • Nouă ne place si caldă şi rece.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 304kcal | Carbohidrați: 25g | Proteine: 10g | Grăsimi: 19g | Colesterol: 120mg | Fibre: 1g | Zahăr: 15g