Orez aromat cu prune uscate
Orez aromat cu prune uscate și zahăr ars, o mâncare pe care bunicile o făceau mereu în postul Crăciunului.
Preparare5 minutes mins
Gătire30 minutes mins
Timp total35 minutes mins
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 214kcal
- 3 linguri de zahăr
- 400 ml de apă
- 200 g prune uscate eu am avut fără sâmburi
- 100 g orez cu bob lung
- un praf de sare
opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat
Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
Calorii: 214kcal | Carbohidrați: 53g | Proteine: 3g | Grăsimi: 1g | Fibre: 4g | Zahăr: 20g