Go Back
+ servings
Cea mai simplă reţetă de pâine cu maia naturală
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
3.5 from 2 votes

Cea mai simplă pâine neagră cu maia naturală

Preparare40 mins
Gătire45 mins
Timp total1 hr 25 mins
Categorie: Pâine
Porții: 1

Ingrediente

Mod de preparare

  • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
  • Presăraţi sarea şi seminţele şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână.
  • Daţi forma dorită pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
  • Băgați forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o două ore la temperatura camerei.
  • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade).
  • Introduceţi în cuptor tava de la aragaz şi o cratiţă de fontă de mărime potrivită care să poată fi pusă ca un capac peste pâine.
  • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
  • Răsturnaţi pâinea pe hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă şi stropiţi-o cu apă.
  • Scoateţi cratiţa şi tava din cuptor. Atenţie, sunt fierbinţi, folosiţi mănuşi de protecţie! Trageţi pâinea cu hârtia de copt în tavă şi puneţi deasupra cratiţa, ca un capac.
  • Coaceţi pâinea acoperită cu cratiţa de fontă timp de 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi cratiţa.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Pastrati pâinea înfăşuată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!