Go Back
Pâine de secară cu fulgi de ovăz
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Pâine de secară cu fulgi de ovăz şi mix de seminţe

Preparare3 hours
Gătire45 minutes
Timp total3 hours 45 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?

Ingrediente

  • 220 g făină de secară
  • 200 g făină neagră
  • 7 g drojdie uscată
  • 5 linguri de fulgi de ovăz fini
  • 5 linguri mix de seminţe la alegere eu am folosit in, susan alb, susan negru şi chimen
  • 300-350 ml de apă
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 linguriţă de zahăr

Mod de preparare

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, zahărul, fulgii de ovăz şi mixul de seminţe.
  • Adăugaţi treptat apa.
  • Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic şi compact. Va rămâne uşor lipicios, dar nu trebuie să vă faceţi probleme.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi măreşte considerabil volumul. Eu am băgat bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) şi l-am scos peste 1 oră.
  • Ungeţi blatul de lucru cu foarte puţin ulei, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
  • Daţi forma dorită pâinii. Eu am pus-o într-o tavă de chec, dar dacă vă place mai mult, o puteţi face rotundă.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, presăraţi câteva seminţe şi fulgi de ovăz pentru aspect, apoi acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 20 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la temperatura maximă (la mine e 240 de grade) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă cu apă care va face aburii necesari pentru a forma o coajă groasă şi gustoasă.
  • Luaţi în calcul că durează cam 20 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă și apa începe să fiarbă şi să degaje vaporii de care avem nevoie!
  • Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
  • După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 220 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 20-30 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
  • Lăsăm pâinea să se răcească pe un grătar, fără să o acoperim cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
  • După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!