Go Back
+ servings
Tartă cu cremă de vanilie, mure și căpșuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Tartă cu cremă de vanilie, mure și căpșuni

Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Desert
Porții: 8

Ingrediente

pentru o formă de tartă cu diametrul de 26 cm

    blatul

    umplutura

    • 5 gălbenuşuri
    • 150 g zahăr
    • 3 linguri rase de amidon
    • 300 ml lapte
    • 50 g unt 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
    • un praf de sare
    • ½ linguriţă pastă/pudră de vanilie
    • 100 g mure
    • 100 g căpşuni

    Mod de preparare

    blatul

    • Cerneţi făina, adăugaţi zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul rece tăiat cubuleţe şi gălbenuşurile. Se amestecă toate la robot sau şi mai simplu cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
    • Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi daţi rapid o formă de bilă.
    • Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
    • Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă.
    • Aşezaţi aluatul în formă, şi treceţi cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le puteţi tăia şi cu un cuţit dacă vi se pare mai comod.
    • Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
    • Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezati peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole (sau orez, arpacaş, ce aveţi), pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor.
    • Cuptorul trebuie încins la 175 de grade. Coaceţi aluatul timp de 30 minutesau până începe să se rumenească pe margini.
    • Scoateţi tava şi lăsaţi aluatul să se răcească în tavă. Nu încercaţi să îl manevraţi cât e cald încă, pentru că e foarte fraged şi se poate rupe.

    crema de vanilie

    • Amestecaţi galbenuşurile cu zahărul, sarea, amidonul şi 150 ml de lapte.
    • Puneţi restul de 350 ml de lapte la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun mic).
    • Când laptele începe să se umfle, turnaţi amestecul de gălbenuşuri şi lăsaţi crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
    • Adăuaţi pudra de vanilie şi continuaţi să amesteaţi până când crema se îngroaşă complet.
    • Lăsaţi crema să se răcorească amestecând din când în când în ea să nu facă pojghiţă deasupra, apoi turnaţi-o peste blatul de tartă.
    • Mixați untul până devine spumă, apoi adăugați puțin câte puțin din crema rece de vanilie și continuați să mixați până aveți o cremă omogenă.
    • Întindeți crema de vanilie cu unt peste blatul de tartă și nivelați.
    • Decoraţi cu mure şi căpşuni sau cu orice alte fructe aţi ales să folosiţi.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!