Afinele se curăță de codiţe, apoi se pun într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
Se pun afinele în cratiţă, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte măcar o oră, timp în care zahărul se va topi, iar fructele vor lăsa sirop.
Se pune cratiţa pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce dulceața începe să fiarbă.
Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
Eu am ţinut dulceața pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
Puneți 1-2 lingurițe de dulceață pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa ei, o puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-o să mai dea câteva clocote. Trebuie să țineți cont de faptul că după răcirea completă, dulceața de mai întărește.
Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil sterilizate în cuptor - 15 minute la 150 de grade. Vedeți video pas cu pas la final cu metoda de sterilizare a borcanelor pentru conserve.
Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi dulceața în borcane, puţin câte puţin.
Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le în cuptor până la răcirea completă.
Nu uitaţi să etichetaţi borcanele, apoi păstraţi dulceaţa într-un loc răcoros (cămară, beci).
Dulceața astfel preparată rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.