Go Back
+ servings
Gem de zmeură aromat şi parfumat
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Gem de zmeură aromat şi parfumat

Preparare10 minutes
Gătire40 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 2 borcane de 400 g

Ingrediente

Mod de preparare

  • Zmeura se pune într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
  • Se pune zmeura într-un vas, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Amestecați de 2-3 ori în vas în acest timp. Zmeura își va lăsa sirop și zahărul se va dizolva. În acest fel nu suntem nevoiți să adăugăm apă la fiert.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se răstoarnă zmeura în cratiţă, iar cratiță o punem pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce gemul începe să fiarbă.
  • Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
  • Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Puneți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa gemului, îl puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-l să mai dea câteva clocote.
  • Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să turnăm gemul.
  • Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le să se răcească complet, de pe o zi pe alta.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani într-o cămară de bloc, fără nicio problemă.

Video

Notă

În funcție de cât de mult fierbeți gemul, adică dacă îl faceți mai "bine legat" sau mai lichid, veți obține 2 sau 3 borcane.
Dintr-un kilogram de zmeură, la consistența care se vede în video, eu am obținut 2 borcane și jumătate.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!