Amestecați brânza cu oul bătut, grișul, făina, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie pana obțineți un aluat omogen, care va rămâne putin lipicios. Dacă îl simțiți la mână că e prea lipicios, mai adăugați puțină făină.
Lăsați aluatul deoparte minim 15 minute pentru ca grișul și făina să se umfle puțin.
Într-o oală încăpătoare puneți la fiert aprox. 4 litri de apă cu un praf de sare.
Când apa clocotește, reduceți putin focul și folosind o lingură umezită, luați parți din compoziție și dați-le drumul în oală. La început se vor duce la fund, dar e bine așa. Nu amestecați deloc în oală! Pe măsură ce papanașii se fierb, se vor ridica singuri la suprafață.
După ce s-au ridicat la suprafață, lăsați-i să mai dea câteva clocote, apoi îi scoateți folosind o paletă cu găuri.
Se servesc imediat, calzi, acoperiți cu smântână și dulceața preferată.
Notă
Brânza de vaci trebuie să fie foarte bine scursă, altfel veți avea nevoie de mai multă făină și griș!