Go Back
+ servings
Prajitura cu crema de ness si crocant de migdale
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale

Preparare30 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Desert
Porții: 10 -12

Ingrediente

blat - pentru o tavă de 20x25 cm

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 1 lingură de cacao neagră
  • un praf de sare

siropul

  • 150 ml de apă
  • 50 g zahăr
  • 30 ml de coniac

crocant de migdale

crema de ness

  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri de ness
  • 400 ml smântână pentru frişcă cu min. 30% grăsime

Mod de preparare

blatul

  • Pentru blat procedaţi ca pentru un pandişpan clasic: bateţi albuşurile cu un praf de sare, adăugaţi zahărul şi mixaţi din nou, apoi gălbenuşurile, iar la final încorporaţi făina cernută împreună cu pudra de cacao neagră. Coaceţi aprox. 40 de minute la 180 de grade. Am detaliat modul de preparare la reţeta de blat de tort cu cacao.
  • Lăsaţi blatul să se răcească.

siropul

  • Puneţi la fiert 150 ml de apă şi 50 g zahăr, până când zahărul este complet dizolvat, iar siropul începe să se lege.
  • După ce siropul se răceşte adăugaţi coniacul.

crocant de migdale

  • Mărunţiţi migdalele, de preferat tocăndu-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
  • Puneţi pe foc, într-o tigaie antiaderentă: migdalele mărunţite, zahărul pudră şi o lingură de apă. Amestecaţi continuu până când migdalele se îmbracă în zahărul uşor caramelizat şi capătă o culoare aurie.
  • Răsturnaţi crocantul de migdale pe o hârtie de copt (sau o tavă, un platou, etc) cât mai răsfirat şi lăsaţi-l să se răcească.

crema de ness

  • Bateţi cu telul cele 3 ouă, adăugaţi zahărul şi ness-ul. Puneţi compoziţia la fiert la bain marie, amestecând continuu până simţiţi că se îngroaşă crema. Daţi vasul deoparte şi lăsaţi crema să se răcească.
  • Bateţi smântâna până obţineti o frişcă fermă care îşi păstrează forma.
  • Amestecaţi frişca cu crema de ouă şi ness.
  • Adăugaţi în cremă cam ⅓ din crocantul de migdale şi omogenizaţi.
  • Însiropaţi blatul cât mai uniform şi turnaţi peste blat crema obţinută mai sus.
  • Presăraţi restul de crocant de migdale în strat uniform peste cremă şi daţi prăjitura la frigider pentru 1 oră înainte de servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!