Go Back
+ servings
Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

Preparare20 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Feluri de baza
Porții: 6

Ingrediente

budinca

  • 1 dovlecel mare
  • 200 g ciuperci
  • 3 ouă
  • 200 g telemea
  • 100 ml iaurt sau smântână
  • 2 căţei de usturoi trecuţi prin presă
  • 2-3 frunze de ceapă verde
  • aprox. 100 g făină
  • 1 linguriţă de seminţe de chimen
  • 1 linguriţă boia de ardei dulce
  • o mână de pătrunjel proaspăt sau mărar
  • sare şi piper după gust
  • 1 lingură de ulei pentru înăbuşit ciupercile

în plus - pentru turnat deasupra

  • 50 ml iaurt sau smântână
  • 1 ou
  • un praf de sare

Mod de preparare

  • Ciupercile le tăiem cuburi, le presărăm cu puţină sare, adăugăm o lingură de ulei şi le înăbuşim câteva minute cât să îşi lase zeama.
  • Le lăsăm să se răcorească puţin şi le scurgem foarte bine.
  • Dovlecelul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îl presărăm cu puţină sare şi îl lăsăm vreo 15 minute să se scurgă într-o strecurătoare. Înainte să îl adăugăm în compoziţie, îl presăm bine cu palmele să eliminăm tot lichidul.
  • Acum e momentul sa aprindem cuptorul la 180 de grade ca să fie încins când introducem budinca.
  • Separăm albuşurile şi gălbenuşurile.
  • Batem gălbenuşurile, dăm brânza pe răzătoare (sau o mărunţim cu furculiţa), tocăm mărunt frunzele de ceapă şi pătrunjelul (sau mărarul).
  • Amestecăm dovleceii şi ciupercile cu iaurtul, gălbenuşurile bătute, brănza rasă, făina şi condimentele. În funcţie de cât de "apos" e dovlecelul, e posibil să fie nevoie de mai multă/mai puţină făină. Compoziţia obţinută trebuie să fie groasă, dar fluidă.
  • Batem spumă albuşurile ca pentru bezele şi le încorporăm cu mişcări uşoare în amestecul de mai sus.
  • Turnăm budinca într-o formă care va merge la cuptor. E de preferat să folosiţi o tavă antiaderentă cum este de exemplu aceasta pentru a fi siguri că budinca nu se lipeşte. Dacă folosiţi o tăviţă emailată sau un vas de Jena, e bine să le ungeţi cu puţin unt sau ulei înainte de a turna compoziţia.
  • Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute.
  • Batem 1 ou cu 100 ml de iaurt şi un praf de sare. Scoatem tava din cuptor şi turnăm deasupra acest amestec.
  • Mai lăsăm tava la cuptor încă 10 minute sau până ce budinca noastră se rumeneşte frumos şi apetisant.
  • Se poate servi caldă sau rece, cu un sos de smântână sau iaurt. Când e rece se porţionează mai uşor şi mai frumos.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!