A doua zi, puneţi în vasul de frământare maiaua, făinurile, drojdia, seminţele, apa şi sarea. Daţi drumul la robot la treapta 1 sau 2 şi lăsaţi-l să frământe 8-10 minute. Dacă frământaţi la mână, va dura puţin mai mult, în jur de 15 minute.
Lăsaţi aluatul să crească timp de 60 de minute într-un loc ferit de curent. Eu acopăr bolul cu folie alimentară şi îl bag în cuptor (cuptorul rece!!).
Ungeţi blatul de lucru cu puţin ulei, apoi întindeţi şi împăturiţi aluatul de 3 ori, aşa cum se arată în filmuleţ.
Daţi forma dorită pâinii. Cel mai simplu este să o aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am pus-o într-un bol tapetat cu un şervet de pânză bine înfăinat, iar după ce a crescut am răsturnat-o în tavă.
Acoperiţi pâinea cu un prosop curat şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-45 de minute.
Cu jumătate de oră înainte să băgaţi pâinea la copt, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (la mine e 240 de grade) şi aşezaţi pe fundul cuptorului o tăviţă în care puneti aprox. 500 ml de apă. Vaporii rezultaţi vor forma o coajă crocantă şi delicioasă pentru pâinea noastră.
Înainte de a băga pâinea în cuptor crestaţi-o cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită sau cu o lamă.
Coaceţi pâinea timp de 15 minute la temperatura maximă, apoi scoateţi tava cu apă din cuptor şi reduceţi temperatura la 200 de grade.
Coaceţi încă 40-45 de minute până când pâinea este frumos rumenită şi bine coaptă. Dacă o ciocăniţi cu unghia trebuie să sune a gol.
Lăsaţi pâinea să se răcească pe un grătar, apoi păstraţi-o acoperită cu un şervet de bumbac sau într-o pungă de hârtie.