Go Back
+ servings
Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine cu maia rapidă şi seminţe de tot felul

Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 1

Ingrediente

Maia rapidă

Pâine

  • 150 g făină de secară
  • 400 g făină albă 000
  • 4 g drojdie uscată cam ½ de pliculeţ
  • 12 g sare
  • 50 g mix de seminţe in, cânepă, floarea soarelui, chia, dovleac, pin
  • 250 ml de apă

în plus

  • puţin ulei pentru blatul de lucru

Mod de preparare

Maia rapidă

  • Cu o zi înainte pregătiţi maiaua rapidă. Amestecaţi ingredientele din listă, puneţi maiaua într-un bol de porţelan, acoperiţi cu folie alimentară şi lăsaţi-o la temperatura camerei 24 de ore. Veţi constata că s-au format bule de aer, semn că procesul de fermentare a început.

Pâine

  • A doua zi, puneţi în vasul de frământare maiaua, făinurile, drojdia, seminţele, apa şi sarea. Daţi drumul la robot la treapta 1 sau 2 şi lăsaţi-l să frământe 8-10 minute. Dacă frământaţi la mână, va dura puţin mai mult, în jur de 15 minute.
  • Lăsaţi aluatul să crească timp de 60 de minute într-un loc ferit de curent. Eu acopăr bolul cu folie alimentară şi îl bag în cuptor (cuptorul rece!!).
  • Ungeţi blatul de lucru cu puţin ulei, apoi întindeţi şi împăturiţi aluatul de 3 ori, aşa cum se arată în filmuleţ.
  • Daţi forma dorită pâinii. Cel mai simplu este să o aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eu am pus-o într-un bol tapetat cu un şervet de pânză bine înfăinat, iar după ce a crescut am răsturnat-o în tavă.
  • Acoperiţi pâinea cu un prosop curat şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-45 de minute.
  • Cu jumătate de oră înainte să băgaţi pâinea la copt, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (la mine e 240 de grade) şi aşezaţi pe fundul cuptorului o tăviţă în care puneti aprox. 500 ml de apă. Vaporii rezultaţi vor forma o coajă crocantă şi delicioasă pentru pâinea noastră.
  • Înainte de a băga pâinea în cuptor crestaţi-o cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită sau cu o lamă.
  • Coaceţi pâinea timp de 15 minute la temperatura maximă, apoi scoateţi tava cu apă din cuptor şi reduceţi temperatura la 200 de grade.
  • Coaceţi încă 40-45 de minute până când pâinea este frumos rumenită şi bine coaptă. Dacă o ciocăniţi cu unghia trebuie să sune a gol.
  • Lăsaţi pâinea să se răcească pe un grătar, apoi păstraţi-o acoperită cu un şervet de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!