Go Back
+ servings
Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Preparare20 minutes
Gătire20 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Desert
Porții: 6

Ingrediente

crema de ciocolată

  • 200 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 120 g ciocolată Nestle Dessert Noir
  • 20 ml Amaretto

sos de caramel sărat

  • 100 g zahăr
  • 1 lingură de apă
  • 50 g unt cu 82% grăsime
  • 100 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 5 g sare roz de Himalaya sau altă sare de calitate
  • ½ linguriţă de miere

cupe de ciocolată

  • 100 g ciocolată Nestle Dessert Noir

decor

  • 40 g ciocolată Nestle Dessert Noir
  • 80 g nuci pecan

Mod de preparare

crema de ciocolată

  • Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
  • Puneţi smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o daţi deoparte de pe foc şi imediat adăugaţi ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecaţi deloc, lăsaţi ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
  • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi puţin, apoi daţi vasul la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
  • Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.

sos de caramel sărat

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu o lingură de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Adăugaţi sarea, mierea şi extractul de vanilie. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.

cupe de ciocolată

  • Topiţi ciocolata la bain marie amestecând continuu să se topească uniform.
  • Folosind o pensulă, îmbrăcaţi cu ciocolată topită baza şi pereţii a 6 forme din silicon pentru brioşe.
  • Daţi formele la rece până când ciocolata se întăreşte foarte bine, apoi cu răbdare şi atenţie, scoateţi cupele de ciocolată din forme.

asamblare şi decor

  • Uscaţi miezul de nucă 1-2 minute într-o tigaie anti-aderentă amestecând continuu ca să nu se ardă, apoi îl mărunţiţi cu cuţitul.
  • Topiţi ciocolata la bain marie şi o întindeţi într-un strat uniform cu grosimea de 2-3 mm pe o hârtie de copt.
  • Presăraţi puţin miez de nucă mărunţit peste ciocolata călduţă şi lăsaţi-o să se răcească, eventual la frigider, până când se întăreşte foarte bine.
  • Tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit triunghiuri de ciocolată cu nucă pe care le vom folosi la decor.
  • Umpleţi cupele pe jumătate cu cremă de ciocolată, folosind un poş cu dui stelat, apoi puneţi câte 2 linguriţe de caramel sărat şi presăraţi un vârf de linguriţă de nuci pecan mărunţite în fiecare cupă.
  • Umpleţi cupele cu cremă de ciocolată.
  • Decoraţi cu caramel, nuci mărunţite şi triunghiurile de ciocolată cu nucă pregătite mai sus.
  • Păstraţi cupele cu cremă de ciocolată la rece până în momentul servirii.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!