Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
Dacă frământaţi la robot, puneţi zahărul, laptele şi untul moale în bol, peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , turnaţi laptele puţin câte puţin, până când este bine încorporat. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţin lapte.
Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 10-12 bucăţi egale.
Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
Aşezăm chiflele în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 20 de minute.
Între timp încingeţi cuptorul la 180 de grade.
Înainte să daţi chiflele la cuptor, ungeţi-le cu ou bătut şi presăraţi-le cu seminţe.
Coaceţi chiflele 30-35 de minute sau în funcţie de cuptor, până devin uşoare şi sunt rumenite frumos.
Lăsaţi chiflele să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.