Go Back
+ servings
bors de peste dobrogean
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 16 votes

Borș de pește dobrogean

Rețeta de borș de pește dobrogean, aproape ca în Delta Dunării, la Mila 23. Ce pești folosim și cum se face un borș de peste ca la carte?
Preparare15 minutes
Gătire30 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Supe si ciorbe
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 548kcal

Ingrediente

  • 1.5 kg pește mic caras, plătică, biban și/sau tacâmuri de pește (capete, cozi, oase)
  • 1.5 kg ește mare tăiat rondele crap, somn, sturion, știucă
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 felie zdravănă de țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1-2 cartofi
  • 3-4 roșii cărnoase
  • 2 legături de leuștean proaspăt
  • aprox. 3 litri de apă - se mai completează ulterior dacă mai e nevoie
  • borș sau oțet - după gust
  • sare - după gust

pentru servit

  • mujdei de usturoi
  • hrean ras cu oțet
  • ardei iute proaspăt sau la oțet

Mod de preparare

  • Punem la fiert în apă cu puțină sare ardeiul gras şi rădăcinoasele (mai putin cartofii) curățate și tăiate cuburi potrivit de mari.
  • După vreo 10 minute adăugăm și cuburile de cartof iar când și acestea sunt fierte, dăm drumul în oală roșiilor tocate sau pasate la chopper, după cum vă place mai mult.
  • Lăsăm roșiile să fiarbă 10 minute, apoi punem peștele mic și/sau tacâmurile de pește.
  • Când peștele e fiert bine, îl scoatem din oală cu o supieră si îl lăsăm să se răcorească ca să putem curăța carnea de pe oase. O mărunțim sau o trecem prin sită și o punem înapoi în ciorbă.
  • Potrivim gustul de sare și adăugăm în supă aprox. 200 ml de borș fiert sau 2-3 linguri de oțet.
  • Punem rondelele de pește mare la fiert. Vor fierbe foarte repede, în 10-15 minute sunt gata. Le scoatem și le punem separat într-un castron pe care îl vom servi la masă. Dacă vi se pare cumva că e prea puţin lichid faţă de cât peşte aveţi, mai puteţi completa cu puţină apă fierbinte, nu rece!
  • Mai gustăm o dată zeama să ne placă cât e de sărată și de acră.
  • Punem leușteanul tocat mărunt și suntem gata să servim borșul fierbinte alături de mămăliguță, şi usturoi. Neapărat să nu uitați de ardeiul iute!
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 548kcal | Carbohidrați: 19g | Proteine: 98g | Grăsimi: 8g | Colesterol: 250mg | Fibre: 4g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 3127IU | Calciu: 105mg