Punem la fiert o oală cu aprox. 2 litri de apă şi o linguriţă de sare.
Spălăm spanacul în mai multe ape, apoi îl opărim în apa clocotită. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie.
Lăsăm spanacul să se scurgă şi să se răcească, apoi îl tăiem în bucăţi mari sau îl putem lăsa întreg.
Călim in uleiul încins ceapa tocată mărunt şi ardeiul tăiat cuburi până când ceapa se înmoaie şi devine sticloasă.
Adăugăm orezul spălat şi îl lăsăm 2-3 minute, amestecând continuu, până devine uşor translucid.
Adaugă, spanacul, sare, piper şi 500 ml de apă.
Lăsăm să fiarbă la foc mic, cu capac, amestecând din când în când să nu se lipească orezul.
Când orezul e aproape fiert, adăugăm roşiile tăiate cuburi (sau conserva), nucşoara măcinată (dacă folosiţi) şi mai lăsăm să dea câteva clocote până se înmoaie roşiile şi scade lichidul.
Se serveşte cald sau rece, ca atare sau drept garnitură lângă ouă ochiuri sau friptură.