Go Back
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Prăjitura Semiluna de post şi fără gluten

Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca

Ingrediente

pentru o tavă dreptunghiulară de 20x25 cm

  • 1 cană cu vârf de făină 000 (Mix Patisserie de la Schar dacă doriți fără gluten)
  • 1 lingură de cacao
  • ½ cană de zahăr
  • 1 cană cu apă
  • ½ cană de ulei
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 100 g miez de nucă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • un praf de sare
  • 1-2 fire de șofran (pentru culoare - opțional)

Mod de preparare

Dacă aveţi şofran la îndemână, folosiţi-l! Deşi opţional, rolul lui în reţetă este de a da o culoare galbenă, frumoasă aluatului.

  • Puneţi la încălzit apa cu 1-2 fire de şofran. După ce apa s-a colorat în galben frumos, stingeţi focul, strecuraţi apa şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Cât se răceşte apa, tocaţi mărunt cu un cuţit miezul de nucă. Puteţi folosi şi un chopper sau o râşniţă pentru a măcina nuca, dar eu prefer bucăţi mai mari de nucă crocantă care la copt capătă un gust minunat.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
  • Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
  • Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, vanilia şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
  • Turnaţi aluatul în tavă, dar nu chiar pe tot, ci păstraţi cam 10 linguri din compoziţie.
  • În aluatul păstrat adăugaţi 1 lingură de cacao şi omogenizaţi, apoi turnaţi neuniform peste aluatul din tavă.
  • Presăraţi nuca tocată şi daţi prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă vreo 10 minute, apoi o scoateţi cu tot cu hârtia de copt şi o lăsaţi să se răcească complet pe un grătar.
  • După ce prăjitura s-a răcit, presăraţi zahăr pudră amestecat cu scorţişoară, apoi decupaţi semilune folosind o formă de tăiat rotundă sau gura unui pahar.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!