Alegeți de la început o crăticioară potrivită în care să încapă 4 porții de ciorbă.
Ceapa tocată cuburi și usturoiul trecut prin presă se călesc 1-2 minute în uleiul încins până se înmoaie puțin ceapa și devine translucidă.
Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă la foc mic, să se îmbibe făina cu uleiul aromat din cratiță, dar să nu se ardă!
Se stinge ceapa călită cu aprox. 1 litru de apă caldă, apoi se adaugă morcovul, ardeiul gras și țelina tăiate cuburi.
Se adaugă puțină sare și se lasă legumele să fiarbă la foc mediu 5-7 minute. Atenţie!! Dacă urmează să acriți ciorba cu zeamă de la murături, aveți în vedere că și aceasta este sărată!
Se adaugă fasolea verde și roșiile pasate și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie și fasolea.
Separat se pune zeama de murături la fiert, să dea câteva clocote, apoi se toarnă în oală peste legume.
Se potrivește de sare (dacă mai este nevoie) și piper și se aromatizează cu crenguțe de cimbru uscat.
Se lasă ciorba să mai dea 2-3 clocote și se stinge focul.
Opţional se servește cu smântână, ardei iute și mămăliguță.