Go Back
+ servings
Rulada cu gem de capsuni si crema de vanilie (1)
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie

Preparare30 minutes
Gătire15 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Desert
Porții: 10

Ingrediente

am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x35 cm

    blatul

    umplutura

    • 1 borcan de gem de căpşuni de 400 g
    • 6 gălbenuşuri
    • 100 g zahăr
    • 500 ml de lapte
    • 30 g amidon alimentar
    • 1 linguriţă extract de vanilie

    pentru ornat

    • zahăr pudră
    • fructe proaspete
    • frunze de mentă

    Mod de preparare

    blatul

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
    • Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
    • Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
    • Adăugăm gălbenuşurile şi pudra de vanilie. Mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
    • Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
    • Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
    • Scoatem tava din cuptor şi lăsăm blatul să se răcorească câteva minute.
    • Pe o hârtie de copt de dimensiuni potrivite (de dimensiunea tăvii), presărăm zahăr tos, apoi răsturnăm blatul de ruladă. Facem acest lucru pentru că dorim să avem la interiorul ruladei partea de dedesubt, care este un pic mai rumenă pentru că a fost în contact cu tava. Partea de deasupra, aurie, netedă şi frumoasă, va fi la exterior.
    • Rulăm blatul ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.

    umplutura

    • Galbenuşurile se amestecă cu zahărul, amidonul şi 150 ml de lapte.
    • Restul de 350 ml de lapte se pun la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun mic).
    • Când laptele începe să se umfle, turnăm amestecul de gălbenuşuri şi lăsăm crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
    • Adăugăm extractul de vanilie şi continuăm să amestecăm până când crema se îngroaşă complet.
    • Lăsăm crema să se răcească acoperită cu folie alimentara lipită pe suprafaţa acesteia ca să nu facă pojghiţă.

    asamblare şi decor

    • Desfacem blatul rulat, îl ungem cu gemul de căpșuni peste care punem crema de vanilie pregătită mai sus. Rulăm din nou şi așezăm prăjitura pe un platou.
    • Dăm rulada la rece pentru 3-4 ore. Blatul se va înmuia în contact cu crema, iar aromele se vor combina.
    • Înainte de servire, pudrăm cu zahăr și decorăm cu fructe proaspete și frunze de mentă.

    Notă

    Nu aruncaţi albuşurie rămase de la crema de vanilie! Le puteţi păstra în congelator într-un borcan cu capac şi să lle scoateţi când aveţi nevoie.
    Vă las mai jos câteva reţete cu bezea:
    - bezele simple cu vanilie
    - bezele cu aromă de trandafiri
    - clătite cu brănză, ciocolată şi bezea aromată
    - tartă de ciocolată cu bezea
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!