Go Back
+ servings
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt

Preparare20 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour 5 minutes
Categorie: Desert
Porții: 6 -8

Ingrediente

pentru o formă de tort / cratiță de 20 cm

    siropul

    • sucul de la 6-8 portocale roşii
    • 2 portocale roşii tăiate felii
    • 3 linguri de zahăr muscovado sau zahăr brut, zahăr tos
    • 1 crenguţă de rozmarin

    blatul

    • 150 g unt la temperatura camerei
    • 150 g zahăr tos
    • 4 ouă
    • 100 g iaurt
    • 1 linguriţă extract de vanilie
    • 250 g făină
    • 1 linguriţă de praf de copt

    în plus

    • 200 ml smântână pentru frișcă
    • 1 linguriță de zahăr pudră

    Mod de preparare

    siropul

    • Stoarceți portocalele. Dacă doriți un sirop mai fin, puteți strecura sucul. Mie îmi place să simt și pulpa fructului, așa că nu l-am strecurat, am îndepărtat doar sâmburii.
    • Puneți toate ingredientele din lista într-o crăticioară și lăsați să fiarbă 10-15 minute pană se înmoaie puțin feliile de portocală.
    • Scoateți feliile și lăsați-le la răcit.

    blatul

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt o formă rotundă de 20 cm. Așezați feliile de portocală circular pe fundul formei.
    • Turnați peste feliile de portocală cam 80-100 ml din siropul obținut.
    • Mixați untul cu zahărul până când acesta devine cremos, iar zahărul este complet dizolvat.
    • Încorporați ouăle unul câte unul, apoi adăugați iaurtul și extractul de vanilie. Omogenizați.
    • La final turnați făina amestecată cu praful de copt. Veți obține o compoziție ca o smântână groasă.
    • Turnați aluatul în formă, peste feliile de portocale, nivelați și dați la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că blatul este bine copt.
    • Lăsați prăjitura să se odihnească 5-10 minute în formă, apoi o răsturnați pe un platou și turnați deasupra jumătate din sosul de portocale.
    • Bateți smântâna cu zahărul vanilat până obțineți o frișcă cremoasă așa cum am explicat aici.

    mod de servire

    • Se servește la temperatura camerei, cu un moț de frișcă și extra-topping de sos de portocale.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!