3linguri de zahăr muscovadosau zahăr brut, zahăr tos
1crenguţă de rozmarin
blatul
150gunt la temperatura camerei
150gzahăr tos
4ouă
100giaurt
1linguriţă extract de vanilie
250gfăină
1linguriţă de praf de copt
în plus
200mlsmântână pentru frișcă
1linguriță de zahăr pudră
Mod de preparare
siropul
Stoarceți portocalele. Dacă doriți un sirop mai fin, puteți strecura sucul. Mie îmi place să simt și pulpa fructului, așa că nu l-am strecurat, am îndepărtat doar sâmburii.
Puneți toate ingredientele din lista într-o crăticioară și lăsați să fiarbă 10-15 minute pană se înmoaie puțin feliile de portocală.
Scoateți feliile și lăsați-le la răcit.
blatul
Aprindeți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt o formă rotundă de 20 cm. Așezați feliile de portocală circular pe fundul formei.
Turnați peste feliile de portocală cam 80-100 ml din siropul obținut.
Mixați untul cu zahărul până când acesta devine cremos, iar zahărul este complet dizolvat.
Încorporați ouăle unul câte unul, apoi adăugați iaurtul și extractul de vanilie. Omogenizați.
La final turnați făina amestecată cu praful de copt. Veți obține o compoziție ca o smântână groasă.
Turnați aluatul în formă, peste feliile de portocale, nivelați și dați la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că blatul este bine copt.
Lăsați prăjitura să se odihnească 5-10 minute în formă, apoi o răsturnați pe un platou și turnați deasupra jumătate din sosul de portocale.