Go Back
+ servings
Cupe de ciocolată cu frişcă şi dulceaţă de nuci
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Cupe de ciocolată cu frişcă şi dulceaţă de nuci

Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Desert
Porții: 6

Ingrediente

pentru cupe şi decor de ciocolată

  • 120 g ciocolată

crema de vanilie

în plus

  • 200 ml de smântână pentru frişcă
  • 1 linguriţă de zahăr pudră
  • nuci şi sirop din dulceaţă

Mod de preparare

crema de vanilie

  • Puneţi laptele pe foc. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie fierbinte.
  • Între timp bateţi gălbenuşurile, cu zahărul până se albesc şi devin spumoase.
  • Adăugaţi pudra de vanilie şi amidonul si amestecaţi să se încorporeze uniform
  • Începeţi să turnaţi laptele fierbinte în fir subţire peste gălbenuşuri amestecând continuu.
  • Puneţi din nou compoziţia obţinută pe foc mic şi amestecaţi constant să nu se prindă de fundul vasului.
  • Când crema începe să se întărească, o daţi deoparte de pe foc, o acoperiţi cu o folie alimentară (lipită de suprafaţa cremei) ca să nu facă pojghiţă şi o lăsaţi să se răcească. Crema se va întări după ce se răceşte.

cupele de ciocolată

  • Topim ciocolata la bain marie sau o punem de 3 ori câte 1 minut la microunde, amestecând de fiecare dată să se topească uniform.
  • Cu o pensulă îmbrăcăm cu ciocolată topită pereţii şi fundul a 6 forme de silicon pentru brioşe. Eu le-am acoperit cu un singur strat de ciocolată. Dacă doriţi să le pensulaţi de două ori pentru a obţine cupe mai rezistente, veţi avea nevoie de o cantitate mai mare de ciocolată topită.
  • Cu ciocolata topită care rămâne, desenaţi diverse forme pe o hârtie de copt. Pentru aceasta puteţi folosi un poş cu dui subţire (ca acesta de aici), sau puneţi ciocolata într-o pungă rezistentă căreia îi faceţi o taietură mică la un colţ.
  • Daţi formele şi decorurile de ciocolată la rece până se întăresc foarte bine.

frişca şi asamblarea

  • Bateţi smântâna cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fină şi cremoasă aşa cum am explicat aici.
  • Desprindeţi cu grijă formele de silicon şi scoateţi cupele de ciocolată.
  • Umpleţi pe jumătate fiecare cupă cu cremă de vanilie, peste care aşezaţi câte o nucă din dulceaţă.
  • Cu un poş cu dui stelat umpleţi fiecare cupă cu frişcă.
  • Decoraţi cu nuci din dulceaţă, cu decorurile pregătite din ciocolata topită şi frunzuliţe de mentă proaspătă.
  • Înainte de servire, picuraţi peste fiecare cupă puţin sirop de la dulceaţa de nuci.
  • Dacă nu le serviţi imediat, trebuiesc păstrate la frigider.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!