Go Back
+ servings
Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Preparare30 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 20

Ingrediente

pentru 6 foi subţiri

  • 600 g făină
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 4 linguri de miere lichidă nu zaharisită
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe rase de bicarbonat
  • 50 g unt
  • un praf de sare
  • 1 linguriţă rasă de scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă de pudră de ghimbir

crema de unt

Mod de preparare

foile

  • Mierea, untul, zahărul şi sarea se pun într-o crăticioară încăpătoare şi se pun pe aragaz, la foc mic până când untul se topeşte iar zahărul este complet dizolvat.
  • Se dă crăticioara deoparte şi se lasă compoziţia să se răcorească.
  • Se adaugă ouăle bătute, laptele, făina cernută, bicarbonatul şi mirodeniile.
  • Se frământă un aluat omogen şi compact care se împarte în 6 părţi egale.
  • Cât timp lucrăm foile, se ţine aluatul la cald (pe calorifer, sau într-o cratiţă la bain marie sau pe cuptorul încins), altfel untul şi mierea se întăresc, iar aluatul va fi greu de întins în foi subţiri.
  • Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
  • Se decupează o hârtie de copt de mărime cu 2-3 cm mai mare decât tava de la aragaz.
  • Se întinde cu sucitorul peste hârtia de copt o foaie de aluat de forma şi mărimea tăvii.
  • Ajutându-ne de hârtia de copt, tragem foaia peste dosul tăvii. Mie asta mi se pare metoda cea mai uşoară, dar la fel de bine puteţi lucra foile pe blatul de lucru presărat cu faină şi apoi să le transferaţi în tava tapetată cu hârtie de copt, înfăşurate pe sucitor. Procedaţi cum vă e vouă mai comod.
  • Se întind şi se coc foile pe rând, câte 10 minute fiecare, apoi se lasă să se răcească şi să se întărească.

crema de unt

  • Într-o crăticioară cu fund dublu se bat ouăle cu zahărul, apoi se adaugă laptele şi se pun împreună la fiert la foc potrivit amestecând continuu să nu se lipească de fundul vasului. Veţi simţi la mână când crema s-a îngroşat suficient. Daţi cratiţa deoparte, acoperiţi crema cu o bucată de folie alimentară ca să nu facă pojghiţă deasupra şi lăsaţi-o să se răcească foarte bine.
  • Se adaugă pudra de vanilie şi untul moale, la temperatura camerei în crema rece şi se mixează de câteva ori până se obţine o cremă omogenă şi mătăsoasă.
  • Se umplu foile de turtă dulce cu această cremă presând uşor după fiecare ca să facă priză şi să se lipească bine crema.
  • Se aşează prăjitura pe dosul tăvii de la aragaz, iar deasupra se pune o altă tavă sau un fund de lemn, peste care aşezăm o greutate, de exemplu câteva cărţi mai groase.
  • Lăsăm prăjitura la presat cel puţin 6 ore sau de pe o zi pe alta.
  • Îndreptăm marginile şi acum este momentul când putem tăia o bucată de prăjitură pe care dorim să o congelăm pentru mai târziu.
  • Tăiem prăjitura romburi sau dreptunghiuri după dorinţă.
  • Dacă vă place, o puteţi servi pudrată cu zahăr vanilat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!