Puneți roșiile la copt pe grătar sau pe grill-ul de teflon. Când s-au înmuiat și coaja s-a colorat și s-a crăpat, le dați deoparte, le curățați de coajă și le pasați puțin cu blenderul vertical. Nu insistați, e plăcut să se mai simtă și pulpa de roșii pe ici, pe colo. Lăsați sosul de roșii să se răcorească.
Curățați sardinele, spălați-le bine în mai multe ape, apoi uscați-le cu un șervet curat.
Amestecați uleiul cu sucul de la o lămâie, sare, piper și cimbru uscat. Ungeți sardinele cu acest amestec. Nu se vor mai lipi de grătar și vor fi condimentate uniform.
Puneți sardinele pe grătar până se rumenesc pe o parte, apoi le întoarceți să se facă și pe partea cealaltă.
Intre timp vă ocupați de mujdei: curățați usturoiul, îl treceți prin presa și îl puneți peste sosul de roșii coapte. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust.
Așezați sardinele pe un platou, turnați peste ele mujdeiul și presarăți cu semințe de pin și pătrunjel verde.
Serviți cât sunt calde, alături de o mămăliguță.