Cele 5 linguri de zahăr se pun la caramelizat în cratiţa în care urmează să facem tortul. Se aşează cratiţa pe focul mic de la aragaz. Încălzim zahărul amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când acesta se topeşte şi devine fluid. Păstraţi focul mic ca să nu se ardă! Dacă începe să fumege devine amar.
Rotiţi cratiţa în aşa fel încât zahărul caramelizat să îmbrace şi pereţii acesteia, cam până la jumătate, apoi daţi cratiţa deoparte. Caramelul se va întări şi îl veţi auzi că începe să pocnească.
Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi cotoarele păstrând merele întregi. Există instrumente speciale pentru această operaţiune, dar dacă nu aveţi, folosiţi un cuţit cu lama îngustă.
Aşezaţi merele întregi în cratiţă, iar printre ele, în locurile goale îndesaţi felii tăiate din merele rămase.
Umpleţi găurile din locul cotorului cu miez de nucă şi stafide (sau bucăţele de rahat).
Presăraţi merele cu pudră de scorţişoară şi puneţi din loc în loc bucăţele de unt de cocos.
Daţi cratiţa la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupaţi de prepararea blatului.
blatul
Amestecaţi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, coaja de lămâie şi praful de copt.
Peste ingredientele solide turnaţi lichidele: apa minerală şi uleiul.
Omogenizaţi compoziţia, scoateţi cratiţa din cuptor şi turnaţi aluatul peste mere.
Coaceţi la 180 de grade timp de 30-35 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că blatul e bine copt.
Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi un cuţit de jur împrejur ca să desprindeţi blatul şi merele de pereţii formei.
Aşezaţi deasupra cratiţei un platou potrivit ca mărime şi cu o mişcare rapidă răsturnati tortul pe platou, dar nu îndepărtaţi cratiţa, ci doar o ridicaţi puţin într-o parte (puneţi un cuţit dedesubt să stea cratiţa ridicată) pentru ca tortul să poată respira.
Lăsaţi tortul să se răcească complet în această poziţie, apoi puteţi îndepărta cratiţa.
Nouă ne place mai mult tortul păstrat la frigider şi servit a doua zi, dar e bun şi imediat după ce s-a răcit.
Notă
Dacă aveţi, folosiţi praf de copt cu şofran. Va da o culoare gălbuie şi frumoasă blatului de tort mai ales că acesta nu conţine ouă.