Go Back
tort cu crema de mere coapte si scortisoara
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 15 votes

Tort cu cremă de mere coapte şi scorţişoară

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul - formă cu inel detaşabil de 18 cm

cremă de mere coapte

  • 3 mere mari
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 ml lapte rece sau apă
  • 250 g mascarpone
  • 1 linguriţă de scorţişoară pudră
  • 10 g gelatină

decor

  • 100 g ciocolată albă
  • 1 lingură de ulei
  • 50 g fulgi de migdale
  • 150 ml smântână pentru frişcă
  • 30 g zahăr pudră

Mod de preparare

blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
  • Mixăm ouăle cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
  • Adăugăm untul topit şi răcit şi pudrade vanilie, apoi încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.
  • Turnăm compoziţia în forma pregătită.
  • Coacem aproximativ 15 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben luminos.
  • Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl tăiem în două straturi orizontale.
  • Aşezăm unul din blaturile rezultate pe un platou şi montăm inelul de tort în jurul lui.

cremă de mere coapte

  • Coacem merele întregi, apoi le lăsăm la răcit.
  • Alegem pulpa merelor şi o pasăm puţin la blender pentru a obţine un piure fin şi cremos.
  • Amestecăm piureul de mere coapte cu mascarpone, zahărul pudră şi scorţişoara. Omogenizăm.
  • Punem gelatina la hidratat în 100 ml de lapte rece, apoi o încălzim la bain marie până se dizolvă complet. Atenţie, nu trebuie să fiarbă!
  • Încorporăm gelatina în compoziţia de mere şi mascarpone.
  • Turnăm crema de mere coapte peste blatul de tort şi dăm forma la rece pentru 10-15 minute. Trebui să se închege puţin înainte de a pune al doilea blat, altfel acesta s-ar scufunda în compozitia lichidă.
  • Scoatem forma din frigider şi montăm blatul superior peste cremă presând foarte uşor pentru ca acesta să facă priză cu crema.
  • Lăsăm tortul la rece cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.

decor

  • Topim ciocolata albă împreună cu o lingură de ulei la bain marie şi cât e încă caldă şi fluidă o turnăm în jurul tortului, lăsând să curgă şi pe margini.
  • Punem fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă şi îi călim 1-2 minute până devin rumeni şi crocanţi.
  • Întindem un strat subţire de frişcă pe mijlocul tortului, apoi presărăm fulgii de migdale. În acest fel, când vom felia tortul, vor rămâne lipiţi la locul lor, măcar o parte din ei.
  • Batem smântâna împreună cu zahărul pudră până obţinem o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
  • Cu ajutorul unui poş decorăm tortul cu aveline de frişcă de jur împrejur sau după inspiraţia fiecăruia.

Notă

Eu am copt merele la microunde, după ce in prealabil le-am înțepat de câteva ori cu lama unui cuţit ca să nu explodeze în cuptor. În nici 10 minute au fost gata. E mai simplu să le curăţaţi de coajă şi cotoare înainte de a le coace, dar trebuie să ştiţi că sunt mai gustoase şi mai aromate dacă le coaceţi întregi, în coajă şi mai ales coapte pe îndelete la cuptor. Depinde cât timp aveţi la dispoziţie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!