Go Back
+ servings
gem asortat gutui cu pere sau mere
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

Gem asortat de gutui cu mere sau cu pere, aromatizat cu scorțișoară. Minunat, în prăjituri, clătite sau pe pâine cu unt.
Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 7 borcane de 370 g
Calories: 633kcal

Ingrediente

  • 2.5 kg de gutui cântărite întregi
  • 600 g mere sau pere cântărite întregi
  • 700 g de zahăr variați cantitatea după cât de dulci sunt fructele
  • sucul de la 1 lămâie
  • 350 ml de apă
  • 2 batoane de scorţişoară

Mod de preparare

  • Se pune la fiert apa, împreună cu zahărul şi batoanele de scorţişoară până se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
  • Cât timp fierbe siropul, se spală gutuile de puf, se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Procedăm la fel şi cu merele sau perele.
  • Se pun fructele rase peste siropul de zahăr și se adaugă sucul de la 1 lămâie. Se fierbe gemul aprox. 30 de minute la foc mare amestecând continuu ca să nu se lipească.
  • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert 30 de minute.
  • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor timp de 15 minute la 150 de grade.
  • Se acoperă borcanele cu un pled gros și se lasă sa se răcească lent, de pe o zi pe alta.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 633kcal | Carbohidrați: 166g | Proteine: 2g | Grăsimi: 1g | Fibre: 9g | Zahăr: 109g | Vitamina A: 189IU | Calciu: 45mg