Go Back
+ servings
Gem de gutui
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
4.56 from 9 votes

Gem de gutui

Preparare20 mins
Gătire30 mins
Timp total50 mins
Categorie: Cum se face?
Porții: 3 borcane de 800 g

Ingrediente

  • 1 kg de gutui cântărite după ce au fost curăţate
  • 750 g -1 kg de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți)
  • 200 ml de apă
  • sucul de la 1 lămâie
  • optional se poate adăuga: scorțișoară anason, cardamom

Mod de preparare

  • Într-o cratiță încăpătoare, se pune la fiert apa, împreună cu zahărul. După 10-15 minute veți vedea că se va forma un sirop bine legat, ușor vâscos.
  • Gutuile se spală bine de puf, se taie în două și se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Nu e nevoie să fie curățate de coajă.
  • Se stropesc gutuile cu sucul de lămâie, apoi se pun la fiert în siropul de zahăr. Tot acum, dacă doriți puteți adăuga pudra de scorțișoară, sau semințe de anason sau cardamom.
  • Se îndepărtează spuma formată datorită fierberii zahărului și se amestecă din când în când gemul ca să nu se lipească de fundul vasului.
  • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert cam 30 de minute.
  • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor la 150 de grade. (am explicat în detaliu cum se face la rețeta de gem de căpșuni)
  • Se întorc borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute se pot întoarce în poziția normală, apoi se acoperă cu un pled gros și se lasă sa se raceasca lent.
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!