Go Back
+ servings
Pasta de ardei la borcan
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Pastă de ardei cu usturoi la borcan

Preparare15 mins
Gătire35 mins
Timp total50 mins
Categorie: Cum se face?
Porții: 3 borcane de 400 g

Ingrediente

  • aprox. 1 2 kg de ardei gras roşu (sau gogoşari)
  • 1 ceapă mijlocie
  • 2 căţei de usturoi
  • 100 ml de ulei
  • 2 linguriţe de sare grunjoasă

Mod de preparare

sterilizarea borcanelor

  • Spălaţi borcanele şi capacele cu apă caldă şi detergent de vase.
  • Aşezaţi borcanele şi capacele (aşa ude cum sunt) într-o tavă şi băgaţi tava la cuptor.
  • Aprindeţi cuptorul la 150 de grade şi lăsaţi borcanele la sterilizat timp de 15-20 de minute, apoi stingeţi focul şi lăsaţi borcanele în cuptor până când veţi avea nevoie de ele.

pasta de ardei la borcan

  • Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt sau se dă pe răzătoare. Eu am băgat-o la tocătorul electric.
  • Ardeii spălaţi şi curăţaţi de cotoare se tocă la robot sau se dau prin maşina de tocat, împreună cu usturoiul.
  • Se pune uleiul la încins într-o cratiţă cu fund gros. Se căleşte ceapa 1-2 minute, nu mai mult, apoi se adaugă ardeii şi sarea.
  • Se lasă pasta să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, până se evaporă apa conţinută în ardei iar pasta ajunge la consistenţa dorită. Amestecaţi cât mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei.
  • Ca şi zacusca, şi pasta de ardei bolboroseşte ca un vulcan şi sare în toate părţile, deci atenţie să nu vă opăriţi!
  • Lăsaţi borcanele aşezate în tavă sau pe alt suport metalic. Umpleţi borcanele cu pasta de ardei fierbinte, înfiletaţi bine capacele şi întoarceţi borcanele cu susul în jos pentru 8-10 minute pentru a se crea vacuum.
  • Întoarceţi borcanele în poziţia normală şi foarte bine acoperiţi-le cu o pătură groasă. Lăsaţi-le să se răcească lent, până a doua zi.
  • Păstraţi borcanele cu pastă de ardei în cămară sau în alt loc răcoros.
  • După ce desfaceţi un borcan, dacă nu îl consumaţi pe tot, turnaţi puţin ulei deasupra, ca să nu se oxideze şi păstraţi borcanul început la frigider.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!