Călim în ulei ceapa tocată mărunt şi morcovul dat pe răzătoare.
Adăugăm orezul, carnea tocată, cuburile de roşii, boiaua de ardei şi cimbrul. Potrivim gustul de sare şi piper şi lăsăm la călit 10-15 minute până când roşiile s-au înmuiat, iar carnea începe să îşi schimbe culoarea. Orezul se va umfla în zeama lăsată de roşii, dar dacă e nevoie, puteţi adăuga puţină apă.
Aprindem cuptorul la 180 de grade şi ungem cu ulei o tavă potrivită.
Dacă doriţi, puteţi curăţa dovleceii de coajă. Eu nu văd rostul acestei operaţiuni, deci i-am lăsat cu tot cu coajă.
Tăiem dovleceii pe lung şi îi scobim cu o linguriţă să îndepărtăm miezul pentru a face loc umpluturii.
Repartizăm compoziţia de carne tocată în cele 4 jumătăţi de dovlecel. Chiar dacă umplutura va fi "cu vârf", nu vă faceţi griji, va sta la locul ei, pentru că orezul o va lega suficient.
Dăm dovleceii astfel umpluţi la cuptor pentru 35-40 de minute sau până când furculiţa intră uşor în dovlecei, iar umplutura începe să se rumenească.
Se servesc calzi, cu topping de iaurt sau smântână, după gust.