Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu foarte puţin ulei o tavă potrivită ca mărime. Puteţi folosi şi hârtie de copt.
Secţionaţi vânăta pe orizontală, având grijă să păstraţi şi codiţa. Nu foloseşte la nimic, dar trebuie să recunoaşteţi că arată mai bine.
Crestaţi fiecare jumătate de vânătă pe diagonală în câteva linii paralele de la stânga la dreapta şi apoi invers, formând o reţea de romburi. Nu e nevoie să crestaţi prea adânc, cam 1 cm e suficient ca să intre uleiul în fibrele vinetei.
Ungeţi vinetele cu ulei, apoi le presăraţi cu sare, piper şi cimbru.
Daţi tava la cuptor pentru 30-40 de minute până când vinetele s-au înmuiat şi sunt uşor rumenite.
Scoateţi tava şi lăsaţi vinetele să se răcească.
Treceţi usturoiul prin presă, îl amestecaţi cu iaurtul (sau laptele bătut) şi turnaţi iaurtul peste vinete. Presăraţi amestecul de condimente, sâmburii de rodie şi menta.
Picuraţi cele 2 linguri de ulei de măsline peste vinete şi serviţi.