Go Back
+ servings
Vinete cu sos de iaurt si rodie
Tipărește rețeta
5 from 1 vote

Vinete cu sos de iaurt şi rodie

Preparare5 mins
Gătire35 mins
Timp total40 mins
Categorie: Feluri de baza
Porții: 2

Ingrediente

  • 1 vânătă medie
  • 40 ml ulei de măsline
  • 2 crenguţe de cimbru uscat
  • sare şi piper după gust

sosul de iaurt

  • 120 ml de iaurt gras sau lapte bătut
  • 1 căţel de usturoi
  • sare piper

deasupra

  • sâmburii de la 1/2 de rodie
  • za'atar sau alt amestec de condimente: cimbru busuioc, paprika, turmeric, piper
  • câteva seminţe: in susan, pin, floarea soarelui, etc.
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • mentă proaspătă - opţional

Mod de preparare

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu foarte puţin ulei o tavă potrivită ca mărime. Puteţi folosi şi hârtie de copt.
  • Secţionaţi vânăta pe orizontală, având grijă să păstraţi şi codiţa. Nu foloseşte la nimic, dar trebuie să recunoaşteţi că arată mai bine.
  • Crestaţi fiecare jumătate de vânătă pe diagonală în câteva linii paralele de la stânga la dreapta şi apoi invers, formând o reţea de romburi. Nu e nevoie să crestaţi prea adânc, cam 1 cm e suficient ca să intre uleiul în fibrele vinetei.
  • Ungeţi vinetele cu ulei, apoi le presăraţi cu sare, piper şi cimbru.
  • Daţi tava la cuptor pentru 30-40 de minute până când vinetele s-au înmuiat şi sunt uşor rumenite.
  • Scoateţi tava şi lăsaţi vinetele să se răcească.
  • Treceţi usturoiul prin presă, îl amestecaţi cu iaurtul (sau laptele bătut) şi turnaţi iaurtul peste vinete. Presăraţi amestecul de condimente, sâmburii de rodie şi menta.
  • Picuraţi cele 2 linguri de ulei de măsline peste vinete şi serviţi.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!