Se spală dovleceii și se curata de coajă, dacă îi preferați așa. Eu nu i-am curățat.
Se taie dovleceii felii, cuburi sau rondele, după cum doriți. Eu am făcut un borcan cu dovlecei cuburi, pentru ciorbe și unul cu felii tăiate în sferturi, pentru tocănite.
Se așează dovleceii frumos în borcane, să încapă cât mai mulți.
Se pune câte o linguriță de sare neiodată și câte ½ de pastilă de aspirină zdrobită în fiecare borcan.
Se toarnă apă peste dovlecei până se umplu borcanele și se înfiletează strâns capacele.
Se așează borcanele într-o cratiță încăpătoare cu cârpe de bucătărie sau ziare între ele și se sterilizează borcanele la bain marie timp 15 minute. Timpul se măsoară de când începe să clocotească apa. Nu îi fierbeți mai mult pentru că se vor înmuia și nu mai rămân crocanți.
Se lasă borcanele să se raceasca în apa în care au fiert, apoi se depozitează în cămară.
Notă
Dacă folosiți aspirină, cereți la farmacie aspirină simplă, netamponată.