Scoatem seminţele unei păstăi de vanilie şi le punem în lapte.
Punem laptele pe foc, doar cât să îl aducem aproape de punctul de fierbere, pentru ca seminţele de vanilie să îşi dezvolte aroma.
Dăm laptele deoparte şi îl lăsăm acoperit cu un capac 20-30 de minute să se aromatizeze.
Strecurăm laptele pentru a îndepărta seminţele de vanilie şi îl încălzim din nou aproape de punctul de fierbere.
Batem spumă gălbenuşurile împreună cu zahărul, până se albesc şi îşi dublează volumul.
Turnăm în fir subţire laptele fierbinte peste gălbenuşuri, amestecând continuu cu telul de mână pentru ca temperatura ouălor să crească progresiv. Atenţie, nu turnaţi laptele fierbinte în cantitate mare deodată pentru că riscaţi să transformaţi ouăle în omletă! :)
Punem compozitia pe aragaz la foc mic şi amestecăm cu telul până simţim la mână că începe să se îngroaşe. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se lege puţin crema.
Lăsăm crema de ouă să se răcească complet, apoi o dăm la frigider pentru cel puţin 2 ore.
Batem smântâna până se întăreşte şi devine frişcă şi o încorporăm în crema de ouă.
Turnăm compoziţia în vasul maşinii de îngheţată şi lăsăm maşina să îşi facă treaba cam 30 de minute sau până când îngheţata ajunge la consistenţa dorită.
Înainte de a turna îngheţata în caserolă pentru a o băga la congelator, turnaţi în fir subţire sosul de cireşe, amestecând de 2-3 ori, doar cât să se repartizeze în întreaga masă de îngheţată, fără a-i schimba culoarea. Dacă doriţi o îngheţată roz, puteţi omogeniza compoziţia. Eu am vrut să iasă o combinaţie apetisantă alb-roz, de aceea am amestecat foarte puţin.
Dacă doriţi, puneţi şi cireşele în îngheţată.