Go Back
+ servings
Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Ruladă cu afine şi glazură de ciocolată

Preparare20 minutes
Gătire15 minutes
Timp total35 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 10

Ingrediente

blatul

  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un praf de sare

umplutura

  • 150 g afine
  • 60 g zahăr
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 80 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstăi de vanilie

glazura

  • 200 g ciocolată neagră
  • 20 g unt
  • 50 ml de lapte

Mod de preparare

blatul

  • Aprindem cuptorul la 170 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
  • Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
  • Adăugăm gălbenuşurile şi extractul de vanilie şi mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
  • Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
  • Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
  • Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească câteva minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.

umplutura

  • Punem afinele la fiert împreună cu 60 g de zahăr, amestecând continuu să nu se lipească de cratiţă. Afinele nu sunt fructe prea zemoase, dacă credeţi că e nevoie, adăugaţi 1-2 linguriţe de apă, nu mai mult! Dacă folosiţi afine congelate, cu siguranţă nu mai e nevoie de apă.
  • După ce afinele s-au înmuiat, iar siropul e legat, le dăm deoparte de pe foc şi le lăsăm să se răcească foarte bine ca să le putem adăuga în umplutura ruladei.
  • Batem frişca cu zahărul pudră şi seminţele unei păstai de vanilie până devine fermă.

asamblarea

  • Desfacem cu grijă blatul, întindem frişca în strat uniform, având grijă să păstrăm pe una din marginile lungi cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste frişcă, din loc în loc punem cu o linguriţă afinele fierte şi câte puţin din siropul lăsat.
  • Rulăm blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezăm rulada pe un platou şi o dăm la rece cât timp ne ocupăm de glazura de ciocolată.

glazura

  • Punem la topit 200 g de ciocolată neagră, împreună cu untul şi laptele.
  • Când ciocolata s-a topit, o turnăm peste ruladă şi o întindem folosind o spatulă. Pentru un aspect mai frumos, eu i-am făcut nişte valuri folosind un "pieptăn" de cofetărie, dar dacă nu aveţi aşa ceva, vă puteţi folosi la fel de bine de dinţii unei furculiţe.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!