Go Back
+ servings
Chec însiropat cu zmeură şi lămâie
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Chec însiropat cu zmeură şi lămâie

Preparare10 mins
Gătire30 mins
Timp total40 mins
Categorie: Deserturi
Porții: 10

Ingrediente

pentru 2 checuri mici sau un chec mediu

  • 150 g unt topit şi răcit
  • 100 g brânză ricotta sau urdă de-a noastră
  • 150 g zahăr
  • 250 făină
  • 3 ouă
  • 2 linguri de lapte
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare
  • 150 g zmeură

pentru sirop

  • sucul de la o lămâie mare sau 2 mici
  • 50 g zmeură
  • 5 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim 2 forme mici de chec sau o formă medie. Fie le tapetăm cu hârtie de copt, fie le ungem bine cu unt. Eu am avut 2 forme dintr-un carton special, antiaderent.
  • Mixăm ouăle întregi împreună cu zahărul şi un praf de sare, până când zahărul de topeşte, iar ouăle îşi dublează volumul.
  • Adăugăm brânza ricotta, untul topit şi răcit şi coaja de lămâie şi omogenizăm.
  • Incorporăm făina cernută împreună cu praful de copt.
  • La final punem zmeura şi amestecăm delicat să nu o zdrobim. O parte se va zdrobi oricum, nu-i nimic.
  • Turnăm compoziţia în formele pregătite şi dăm checurile la cuptor pentru 20-25 de minute, pânâ când trec testul cu scobitoarea.

siropul

  • Cât stau checurile la cuptor avem timp să pregătim siropul.
  • Punem la fiert la foc mic, 50 g de zmeură, cu sucul de la o lămâie şi 5 linguri de zahăr.
  • Nu trebuie să fiarbă prea mult, 2-3 clocote sunt suficiente, cât să se dizolve zahărul şi să se lege puţin siropul, dar să nu scadă şi să nu se îngroaşe.
  • Scoatem checurile din cuptor şi le lăsăm să se răcească în forme pentru că sunt foarte fragede şi se vor rupe dacă încercăm să le scoatem.
  • După ce s-au răcorit puţin, înţepăm checurile din loc în loc cu o scobitoare şi turnăm peste ele siropul de zmeură şi lămâie.

Notă

Reţeta poate fi făcută atât cu fructe congelate, cât şi cu fructe proaspete. În loc de zmeură puteţi folosi: căpşuni, mure, afine, etc.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!