Spălați ficățeii în mai multe ape și curățați-i de membrane.
Puneți la călit în 20 ml de ulei și 20 g de unt: ceapa, usturoiul și ardeiul gras, toate tocate mărunt.
Adăugați ficățeii și amestecați sa nu se lipească. Dacă e nevoie, adăugați foarte putină apă. Oricum ficățeii își mai lasă și ei ceva lichid. Atenție, nu puneți sare în această etapă pentru că se vor întări!
Când ficățeii sunt bine pătrunși, iar legumele s-au înmuiat, dați tigaia deoparte și lăsați să se răcească.
Puneți ficățeii, 50 g de unt, smântâna și coniacul într-un vas mai adânc și pasați-le cu blenderul până obțineți o pastă fină. Adăugați măslinele tăiate cuburi mici, apoi potriviți gustul de sare și piper.
Puneți pateul într-un vas și decorați după dorință (eu am folosit frunze de salvie, măsline și boabe de piper mozaic).
Pentru ca ficatul oxidează repede, topiți 20 g de unt și turnați-l în vas, peste pate. In acest fel va fi "sigilat" și se va păstra foarte bine în frigider, până la o săptămână.